Continuând un pic seria indicatoarelor din bord, să aruncăm o privire asupra diagnozei OBD. Generic vorbind, sistemul OBD (On Board Diagnostics) permite o autodiagnoză și raportare asupra stării vehiculului. Asta înseamnă că-n service se pot obține informații rapide despre vehicul și parametrii în care funcționează prin simpla conectare a unui scanner OBD. Din fericire, răspândirea acestui protocol a adus multe avantaje și pentru utilizatorul final. Cum protocolul este “open”, s-au înmulțit și ieftinit dispozitivele care se conectează pe portul OBD, acest privilegiu nemaifiind rezervat scannerelor de mii de dolari vândute numai service-urilor auto.

Când se-aprinde MIL (Malfunction Indicator Light, cunoscut și ca CEL – Check Engine Light) în bord, prin OBD se pot afla codurile de eroare și problema care le-a cauzat prin căutarea lor într-o listă. Jimnyul suportă protocolul OBD-II și avem acces la informații prin mai multe metode relativ ieftine:

– cea mai scumpă și multifuncțională dintre metodele ieftine este un ScanGauge. Poate afișa/șterge codurile de eroare și raporta/memora în timp real parametrii de funcționare ai vehiculului (ca o cutie neagră de aviație). Cam foarte scump, pornind de la 150 €. O variantă mai ieftină (dar și mai proastă, conform recenziilor) este Autel MaxiTrip.

 

– scanner OBD-II generic, care poate doar să afișeze/șteargă codurile de eroare (fără parametri în timp real). Exemple: Autel MaxiScan MS300, Innova Equus încep de pe la 40-50 USD.

 

 

 

– scanner OBD-II fără afișaj, cu conectare la smartphone prin Bluetooth. Nu au display, rezultatele fiind transmise către o aplicație ce rulează pe telefonul mobil (cum ar fi Torque). Costă cam 10-15 USD pe eBay.

 

 

 

– metoda scurtcircuitării pinilor este cea mai ieftină (necesită o bucată de sârmă). Nu ia nimic foc; scurtcircuitul se referă la unirea a 2 pini din mufa de diagnoză. Jimnyurile au în spatele torpedoului o mufă cu 4 sau 6 pini, în funcție de anul de fabricație. Pe mufa cu 6 pini se unesc pinii B și D pentru citirea codului, ea arătând așa:

 

Conector diagnoză OBD cu 6 pini pe Jimny

Pe mufa cu 4 pini se unesc pinii B și C:

Mufa diagnoză OBD cu 4 pini pe Jimny

La unirea pinilor, indicatorul MIL va clipi repede de câteva ori pentru a indica prima cifră a codului de eroare, apoi va face o pauză de 1 secundă și va clipi iar pentru a doua cifră. Dacă există mai multe coduri de eroare, va exista o pauză de 3 secunde între ele. De exemplu, pentru a afișa codurile 24 și 31 indicatorul va clipi așa: blinkblink-pauză1sec-blinkblinkblinkblink-pauză3sec-blinkblinkblink-pauză1sec-blink.

Ca dovadă, iată și secțiunea relevantă din manualul de service:

O listă de coduri găsiți la Rhinoray (de unde-am preluat și pozele de mai sus) sau pe OBD-Codes.com.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.