Acei nefericiți dintre dumneavoastră care au ghinionul de-a avea o formă de firmă în România sunt deja la curent cu incompetența și absurditatea aparatului administrativ, traduse în cele din urmă într-o risipă de timp și bani pentru bietu’ plătitor. Inițiativa guvernului Cioloș MaiSimplu.gov.ro pare a fi o mană cerească, un semn de normalitate într-un ocean de prostie … dar tare mi-e că-i doar o picătură în ocean care l-ar face să râdă și pe Sisif.

Una din recentele străfulgerări din puțul gândirii administrative constă în introducerea impozitului diferențiat pentru clădirile cu rol de sediu social. Cu alte cuvinte, proprietarii unei clădiri declarate ca sediu social pentru o firmă vor trebui să plătească impozit diferențiat, în funcție de numărul de camere, suprafață și multe alte criterii pe care durerea de cap provocată de citirea documentelor respective mă împiedică să le detaliez. Pe scurt: dacă ai un apartament care-i și sediu social pentru o firmă, trebuie să completezi această declarație pentru “impozite și taxe locale”. Iată atașat “formularul ITL 001”, pe care proprietarul apartamentului trebuie să-l completeze și să-l depună.

Pe această pagină găsiți documentul Anexa Model 2016 ITL 001 cladiri rezidentiale-nerez-mixt PF-1, undeva în josul paginii (pentru că un tabel cu sortare era prea greu de făcut). Este oferit în format Word, pentru că Word-ul este desigur un program gratuit și renumit pentru păstrarea paginării indiferent de versiunea și sistemul de operare folosit (sfârșit sarcasm). Unele primării locale îl oferă și în format PDF … dar convertit pur și simplu din același document Word – fără a folosi funcția de formular din Adobe (care-ar fi permis completarea PDF-ului direct de pe calculator). Pagina este evident US Letter, nu A4.

Ca atare, tipărim frumos .doc-ul sau .pdf-ul, ne rugăm să se-alinieze căsuțele de bifat și border-urile sinistrului tabel … și ne-apucăm de completat. Prima casetă (“Date de identificare a contribuabilului”) este desigur și cea mai utilizată, nu ? probabil majoritatea proprietarilor care vor depune această declarație sunt unici proprietari, deci caseta I.1 va fi singura care trebuie completată, nu ? n-ar fi fost oare mai logic să existe o casetă mare și o eventuală anexă pentru cazurile speciale, cu 2+ proprietari ? nu, le înghesuim pe toate 3 aici. Ca atare, rândul unde trebuie să scrii datele de identificare are o înâlțime deeeee … TREI MILIMETRI. Trei milimetri înseamnă echivalentul unui font de 8 puncte, mărime la care trebuie să stai bine cu vederea pentru a o citi, darmite de-a o scrie de mână – și asta într-un document adresat tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv bătrânilor (de fapt, cred că și corporatiștii mai tineri vor începe să aibă curând probleme cu vederea). Câmpul de cod poștal pentru prima casetă are 6 mm. Cel pentru numărul străzii are 25 mm. Pentru caseta 1 nu există opțiunea “Sunt de acord ca actele administrative fiscale” – care-o fi logica ?

Urmează caseta II, cu datele de identificare ale împuternicitului. Din nou – câți vor folosi un împuternicit aici ? nu era mai simplu să fie datele astea trecută într-o anexă pentru cazuri speciale, adică aia de mai sus cu mai mulți proprietari pentru aceeași clădire ? ba da. Sărim peste caseta III, înghesuită ca nivel de formatare sub caseta II … și ajungem la caseta IV, care cere datele de identificare ale imobilului. Pe care nu-i așa ? statul le are deja în posesie. Dar ce contează. Casetele V, VI și VII sunt bune, nimic de zis; îmi reamintesc de GO TO-ul din Basic.

Of.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.