Dambla nouă: radioul pe unde scurte. Urmăream de ceva vreme activitatea lui UVB-76, o stație de numere care poate fi ascultată online și pe UVB-76.net. Tot despre UVB-76 și alte stații mai puteți citi pe Priyom.org, SpyNumbers.com și desigur Proiectul Conet ale cărui înregistrări le puteți descărca (legal) de pe Pirate Bay.

Așa că mi-am făcut temele și mi-am cumpărat aparat de radio, Tecsun PL-660.

Informații despre ce sunt undele scurte găsiți destule pe internet, așa că nu le reiau. Pe scurt, datorită propagării semnalelor cu ajutorul ionosferei (un strat atmosferic aflat între 100 și 300 km altitudine), emisiile pe benzile de unde scurte pot fi recepționate la distanțe mari cu echipament destul de ieftin. Cea mai mare reușită de pân’ acum este o recepție de la 12800 km distanță.

Evident, vă trebuie un radio cât mai performant. Monștrii de birou nu erau o opțiune, așa că m-am apucat de săpat după aparate portabile. Un clasic este Sony ICF-SW7600GR, produs de vreo 10 ani și ceva în aceeași configurație, dar cam scump și fără airband (banda de comunicație pentru aeroporturi). În sfărșit, vă scutesc de numeroasele săpături făcute pentru a decide și vă ofer direct rezultatul: Tecsun PL-660 (review 1, review 2, review 3, review 4, review 5, reviewuri pe Amazon). Amazon.co.uk nu-l are, .com nu livrează, așa că l-am luat de pe eBay de la un chinez cu stoc în Germania.

Am plusat cu o antenă în buclă activă Kestrel W31MS; nu-mi făceam mari iluzii, dar s-a dovedit a fi o jucărie utilă – vezi filmulețul. Și asta e tot! radioul merge pe 4 baterii AA reîncărcabile (pe care știe să le și încarce) pentru a nu căra adaptorul (e greu și produce zgomot la recepție) iar antena pe 2 baterii AAA. Cu antena oprită se comportă ca o sârmă obișnuită, deci nu-i un dezastru să rămăi fără baterii (Tecsun dă și o antenă pasivă în cutie).

Ce se poate prinde pe SW ? tot felu’ de trăznăi. Majoritatea o constituie desigur programele de știri și muzică din diverse țări, China fiind pare-se cea mai activă în domeniul emisiei pe unde scurte (probabil de-aia sunt și cel mai mare producător de radiouri). Desigur, și stațiile misterioase pomenite mai sus pot fi ascultate pe SW; apoi programe religioase de toate felurile, emisiuni de propagandă, transmisii de date (deși nu prea e interesant să asculți STANAG ce-i drept), lecții de limbi străine, bruiaje… și-om vedea ce mai găsim. Nu uitați desigur că datorită echipamentului ieftin și marii acoperiri geografice, programele sunt făcute pentru un public divers aflat de obicei în țări de lumea a 3-a 🙂

Apropo de stațiile misterioase, și România se pare că a avut o stație de-asta care-a primit numele de cod Ciocârlia (transmisiile începeau cu un fragment din respectiva melodie). O înregistrare se găsește în arhiva Conet.

Ciocarlia (Skylark). Enigma code V01. Morse variant: M48. Both are now defunct.

The Skylark was a strange station. It used a Romanian folk song as interval signal, a wild gypsy tune called “Ciocarlia”, Skylark in English. The tune lasts almost 3 minutes and was played 2x. The tune was followed by five figure groups in Romanian. The transmissions ended with “terminat, terminat”. Most of the time however NUL messages were transmitted. The tune was played twice followed by “terminat terminat terminat” by a male voice and then again 2x the tune and “terminat terminat”. Alas, this station is also no longer active.

Enigma code V17: Sent 3 figure groups. Ending with “000”. Now defunct.

Pentru identificarea posturilor, o unealtă extrem de utilă este siteul short-wave.info. Fie selectați postul dorit în primul rând al formularului și aflați dacă emite în prezent și pe ce frecvențe, fie introduceți frecvența recepționată și aflați ce stație ați recepționat. Imaginea de deasupra arată transmițătoarele active la un moment oarecare. Ca sfat general, ziua se recepționează mai bine frecvențele joase (de la 2300 KHz la 15100 KHz, iar noaptea frecvențele înalte (15100 KHz până la 30 KHz).

În încheiere, vă las cu filmulețul recepției de la 12800 Km distanță. Ascultare plăcută!

Tagged with:
 

42 Responses to unde scurte

  1. nickro says:

    Ăsta era bun inainte de ’89! De altfel, îmi aduc aminte (cum altfel decât cu nostalgie?!) de lupta mea cu sistemul şi trecutul de dizident :), cum stăteam cu urechile ciulite la emisiunile bruiate ale Europei Libere sau Vocii Americii, la un străvechi aparat Gloria!

    • VAXXi says:

      Culmea, să știi că Gloria se zice că erau foarte bune pentru recepție; nu erau triplu-sintetizate ca astea moderne, nu aveau afișaj digital, dar la ce contează (adică recepția) erau foarte-n regulă.

      Iar Vocea Americii încă emite, există de asemenea și Radio Free Asia… că și ei trebuie eliberați, nu ? 🙂

  2. dr. Lecter says:

    Pfuuu, ce meserie de radio pe lampi aveam pentru Europa Libera si Vocea Americii! Un Carmen 3. am avut si un Enescu 2 , mai batran decat mine. Tataie avea un Estonia, facut de URSS, dar nu era cu banda pentru vest. La ala ascultam Radio Beograd, muzica de muzica!

    • VAXXi says:

      Radio Beograd nu găsesc, da’ Radio Serbia International există încă. Dacă vrei, îți fac o înregistrare “for old times’ sake” 🙂

  3. He-he! Nostalgicule! 🙂

    • VAXXi says:

      N-am după ce să fiu nostalgic, că eram prea mic pentru Europa Liberă (care încă emite apropo, este Radio Free Europe/Radio Liberty). Da’ e un domeniu extrem de interesant.

  4. Claudiu says:

    “Ca sfat general, ziua se recepționează mai bine frecvențele joase (de la 2300 KHz la 15100 KHz, iar noaptea frecvențele înalte (15100 KHz până la 30 KHz).”
    Este exact invers, ziua se receptioneaza mai bine frecventele mari, adica benzile de 16, 19, 25, hai sa zicem si 31 metri, iar seara frecventele mai mici, adica benzile de 41, 49, 52, 75 metri. Pentru a te familiariza cu undele scurte mergi la un radioclub din zona ta si radioamatorii iti pot pune la dispozitie documentatii gratuit. Despre Tecsun asta nu am o parere asa buna, are un zgomot suparator pe unde scurte. Mi se pare cu mult peste el Sangean ATS909 sau Sony ICF-SW 7600 GR. Detectorul sincron care ar trebui sa elimine fenomenul de fading e mult mai bun la Sony, la Tecsun aproape ca nu are efect. Le-am avut pe toate pe mana la radioclubul unde activez, aduse de diversi radioamatori.

    • VAXXi says:

      Salut Claudiu, și mulțumesc pentru completare. E posibil să fi încurcat într-adevăr benzile, articolul a fost scris cam pe fugă.

      Motivul pentru care mi-am “făcut de cap” cu radioul pe unde scurte a fost că eram într-un hotel cu internet de 16 kb/s 🙂 și-am zis că-i momentul să experimentez. Sony-ul l-am găsit doar cu livrare din Japonia și nu-mi ajungea în timp util, iar ATS909 era la preț dublu. Ca atare, a câștigat Tecsunul – pentru nevoile mele este arhisuficient, iar împreună cu antena amplificată am obținut chiar rezultate neașteptate (repet – la nivelul meu amatoricesc).

      Încă nu m-am orientat prea clar pe o zonă anume de spectru; am cochetat cu ideea achiziției unui ICOM R-20, dar e o poală de bani. Am făcut și-o vizită de informare la LCCom, când o să am timp o să-mi trag și o antenă exterioară (sau antene) mai capabile. Momentan am în plan să experimentez și cu un stick bazat pe RTL2832U (rtl-sdr), ar trebui să fie interesant.

  5. Claudiu says:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Shortwave_bands uita-te la datele de acolo, iti arata toate benzile de unde scurte folosite in radiodifuziune si fiecare banda este analizata, iti explica care e folosita ziua, care e folosita noaptea, etc.

  6. Dragos B says:

    Sint si eu un nostalgic al Europa Libera & SW asa ca am luat un 7600 GR cu 135 de euro de pe amazonul german sa-mi mai amintesc de tinerete… Daca ar fi avut si Air … Oricum, tare as lua si un T 660…

    • VAXXi says:

      660 ar fi ok la ora actuală, dar cel mai nou este PL-880. Din păcate, nici ăsta nu are air band se pare, dar are tot felul de trucuri ascunse în mânecă.

      Așa de consolare: http://www.liveatc.net/

      • Dragos B says:

        🙂 🙂 🙂 Valeu, pai eu sint aici intre CGN si FRA si tu ma trimiti sa scult pe web ??? 🙂 🙂 🙂

        Multumesc pentru info cu 880! Uitandu-ma la ‘bontoanele’ alea meseriase ale lui nici nu remarcasem ca n-are Air…
        Am mai scapat de o grija si am economisit 70 de euro… 🙂

  7. claudiu says:

    salut, cat ai platit pe aparat? imi poti da un link cu vanzatorul?

  8. Ionut says:

    Sunt nascut in 74 si de mic ascultam radiouri de afara. Acum dupa multi ani, mi-am cumparat un radio iet=ftin nemtesc (un Silvercrest) ce are si o functie dx pt. amplificarea semnalelor indepartate.

    Primul soc a fost ca sunt doar cateva posturi de radio ce se receptioneza (in general China si ceva posturi arabe).

    Intrebarea mea este: Doar atat se prinde acum? S-au inchis asa multe posturi de radio pe unde scurte? Pai imi aduc aminte cate posturi prindeam noaptea in anii 80 si chiar 90…
    Ce aparat mai ieftin (ccesibil ca pret) dar ok ca receptie imi recomnadati?
    Va multumesc!

    • VAXXi says:

      Salutare și scuze pentru răspunsul întârziat.

      Silvercrest e nemțesc doar cu numele – e un brand Lidl care vinde chinezării. Nu-s rele, dar nu sunt nici cine știe ce 🙂

      De emis, se emite încă destul de mult … dar îți trebuie o antenă bună și o poziție de recepție bună (fără clădiri care să te ecraneze și cât mai sus posibil).

      Dacă vrei să urmărești și să identifici transmisiunile, îți recomand saitul făcut de mine: http://www.shortwaveschedule.com 🙂

      Radio ieftin și bun … Tecsun în general e recomandat ca un radio bun pentru începători (acord digital, scanare bună, intrare de antenă externă, USB/LSB/SSB). D-aia mi-am luat și eu tot Tecsun, după ce-am citit recenzii multe. Sony ICF-7600 iar e recomandat ca fiind bun, dar nu se mai fabrică – doar să-l găsești SH.

  9. dorutheos says:

    Buna seara, pana la urma care este cel mai performant receptor FM, SW, AM, SI TOATE CELELALTE benzi? Am un radio sony, locuiesc intr-un bloc din placi de ciment si nu prind toate posturile cu el…as dori unul foarte bun cu care sa pot asculta si in FM dar si in celelalte benzi orinde as fi…la munte de exemplu s-au undeva in camp si posturi pe distante mari -Vocea Americii,europa libera la o calitate buna.Ma poate ajuta cineva? Exista ceva portabil la care sa adaug o antena eventual si sa pot capta asemenea semnale? Multumesc frumos.

    • VAXXi says:

      Salutare,

      prima mișcare pe care trebuie s-o faci este instalarea unei antene externe pentru recepție. Poți să ai cel mai performant radio, fără semnal de procesat n-o să auzi nimic. Antena externă poate să fie o biată sârmă întinsă la geam/prinsă pe perdea, o buclă cu amplificator (cum e Kestrel-ul) sau o construcție în toată regula montată pe acoperișul/fațada blocului (n-am ajuns încă acolo).

      Radiouri există pentru toate buzunarele, de la cele din Carrefour până la Kenwood/Yaesu/Icom și altele similare care costă sute/mii de euro. Tecsun-ul în general e privit ca un best-buy, are multe funcții la banii dați (eu am luat PL660 pentru banda de avioane).

      • dorutheos says:

        M-am uitat peste cateva din cele ce mi-ati scris d-voastra. Intr-adevar costa. De Yaesu nu mapot atinge :(…ma depaseste ca pret. Dar la Kenood s-au Icom, m-as incadra pana la 350 euro.Chiar sunt asa bune, ca nu prea arata a radio-uri.Adevarul ca nici nu ma pricep in domeniul asta de aceea va cer ajutorul. Eram obisnuit ca radio-ul sa arate ca un radio portabil normal de aceea am dat ca exemplu Tecsun. Mi-ati putea recomanda ceva care sa nu depaseasca 350 de euro? Eu m-am uitat la ele dar sunt prezentate in termeni pe care nu-i cunosc. Este un adevarat limbaj. Deci as vrea ceva sa prind cu el si in drumetii pe munte de exemplu dar si acasa intre blocuri unde de exemplu cu radio-ul meu Sony in 4 benzi nu prind nici macar radio Trinitas, un post care m-ar interesa.Si asa cum am mai spus sa prind si posturi destul de departate, vocea americii etc. Si o sa iau si o antena ulterior cum m-ati sfatuit d-voastra. Dar intai sa iau aparatul.Multumesc frumos pentru intelegere.

        • dorutheos says:

          Deci sa pot capta AM, FM, SW, MW, LW,si cat se poate de multe la acest pret.

  10. dorutheos says:

    Tecsun multumesc,inteleg ca este foarte bun, dar care este cel mai performant PL 398? Mai este ceva peste el? Exista ceva peste Tecsun? Ceva pentru profesionisti ma refer la receptor FM, AM etc….as dori daca tot cumpar sa iau ceva profesional sa pot recepta in excursii cu el. O sa va deranjez putin cu intrebari de incepatori dar vreau sa fiu sigur pe ce o sa cumpar.Multumesc frumos.

  11. dorutheos says:

    Acest receptor este bun pentru ce m-ar interesa ?

    http://www.ebay.com/itm/Icom-F3161T-DTC-512CH-5W-136-174MHZ-Radio-DTMF-VHF-Police-Fire-Ham-LTR-Trunking-/310286188022?hash=item483e7f7df6

    Eu il vad mai mult pentru comunicare decat pentru receptie AM, FM, SW, MW….imi puteti da un sfat?Multumesc frums.

    • VAXXi says:

      Salutare,

      PL-398 are termometru, e stereo (dar asta te ajută doar pe FM), card SD, integrare cu MP3 playere și cam atât. La PL-660 ai în plus conversie dublă, SSB, sincronizare pe AM, banda aeriană și mai multă memorie pentru stocarea frecvențelor. În rest, ambele recepționează aceleași frecvențe: AM/FM/LW/MW/SW.

      Icomul e o sculă foarte bună, știe mult mai multe, dar nu-i radio ci transceiver (ai și emisie). Ai un review aici. Pentru ascultat doar, e mult prea mult (și de 4 ori mai scump). Ambele Tecsun-uri vor face treabă bună dacă le dai și semnal de calitate, iar PL-660 e cea mai bună achiziție (cinci pagini de reviewuri pozitive aici.

      • dorutheos says:

        Multumesc frumos pentru sfat.

        • VAXXi says:

          Cu plăcere. Să raportezi ce ți-ai luat 🙂

          • dorutheos says:

            Am facut comanda pentru un TECSUN PL 398, mi-a placut foarte mult frecventa in FM a acestuia 64-108…pe viitor o sa ma hotarasc pentru unul performant in SW…IMI PUTETI RECOMANDA O ANTENA EXTERNA PERFORMANTA PENTRU tecsun pl 398?

            • VAXXi says:

              Să-l asculți sănătos.

              Antene externe … depinde de locul instalării, mobilitatea dorită, etc. O sârmă lungă întinsă e un început bun; eu m-am împăcat bine și cu Kestrel-ul pomenit în articol. Pentru FM s-ar putea să fie suficientă antena integrată.

              • dorutheos says:

                Eu locuiesc intr-un bloc de placi de ciment, in fata mea e unul de 10 etaje, momentan am pus la aparatul meu sony o sarma lunga de 15 m, si 1,5mm. Se aude mult mai bine, dar as dori ceva profi.O sa ma uit la cel despre care mi-ati spus…multumesc frumos…tinem legatura!

  12. hreho says:

    Salut, incercati si Satellit 750, (fost Grundig). Il am si e super!!!

  13. Marius says:

    @dorutheos -poti sa-mi dai te rog un PM cu adresa ta de mail pe transferelectronic@gmail.com? Multumesc.

  14. dorutheos says:

    Buna seara, imi poate spune cineva cum pot schimba la un radio TECSUN PL 398,(pe afisaj)gradele Fahrenheit °F in grade celsius? Multumesc.

  15. dorutheos says:

    Multumesc foarte mult….cat m-am chinuit sa aflu singur si degeaba…:)

  16. dorutheos says:

    Buna seara, toate sfaturile care mi lea-ti dat s-au dovedit a fi foarte utile,lucru care m-a facut sa am incredere mare in cunostintele d-voastra. In viitorul apropiat as dori sa mai achizitionez un radio. M-ar interesa undele scurte deci sa fie foarte bun pe SW, MW ETC. Si banda aceea de avioane (cu care nu sunt in clar ce inseamna de fapt deocamdata). D-voastra ce mi-ati recomanda ca fiind foarte bun la un pret acceptabil? Va multumesc frumos.

    • VAXXi says:

      Salutare! multumesc pentru compliment, dar sunt departe de-a fi un expert in domeniu. Am un singur radio, cel pomenit aici pe blog: Tecsun PL-660. Pentru mine face tot ce trebuie: merge pe baterii, are intrare de antena externa, memorii, SSB, tuning digital si … tot ce mai are. Banda “aeriana” este 118-137 MHz, unde sunt comunicatiile dintre avioane si turnurile de control ale aeroporturilor (da, le poti auzi daca esti suficient de aproape de un aeroport, nu sunt criptate).

  17. dorutheos says:

    Va salut, sincer sa fiu si eu ma gandisem tot la Tecsun PL-660, dar am vrut sa stiu si parerea d-voastra. Multumesc pentru detaliile privind Banda Aeriana. Eu sunt din Targu Jiu. Cel mai apropiat aeroport este la 100km(Craiova). Voi vedea daca o sa prind ceva. Va tin la curent si va anunt cand il cumpar. Este a doua prioritate deocamdata, dar in 2 luni eu zic ca il iau.Tinem legatura. Multumesc frumos.

    • VAXXi says:

      La 100 de kilometri e putin probabil sa auzi ceva, dar sunt destule transmisii interesante in restul benzilor. Mai e si avantajul propagarii, care permite receptii interesante; o antena externa (sarma intinsa prin copaci) si distanta fata de surse de bruiaj (cabluri de tensiune, aparatura) fac minuni 🙂 succes la cumparat !

  18. dorutheos says:

    Multumesc, tin legatura cu d-voastra. Pana atunci ma bucur de auditie pe Tecsun PL398…:)

  19. Constantin says:

    Ma bucur ca V-am descoperit!
    Am multe întrebări la care caut răspuns…
    M-ar interesa pararea Dvs desprea Sony icf sw55…

  20. Claudiu says:

    Luati de pe internet aparate de radio rusesti. Veti ramane placut impresionati de sensibilitatea lor. Am cumparat zilele trecute un VEF 206, exceptional atat pe unde lungi si medii cat si pe scurte. Datorita amplificatorului de radiofrecventa amplasat inainte de mixer are o sensibilitate buna si filtrul Cebashev de dupa mixer asigura o selectivitate excelenta pe unde scurte.

  21. Claudiu says:

    Sau Selena. Recomand B211 ca e cu tranzistoare cu germaniu. B215 si B216 au tranzistoare cu siliciu iar siliciul e un pic mai zgomotos. Radioreceptoare exceptionale atat VEF cat si Selena. Si nu sunt scumpe. Se gasesc la preturi decente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.