Daca arhitectii ar lucra precum web-designerii

Lucrand ca designer web, am avut parte de toate tipurile de clienti. Unii mai docili, altii mai incapatanati, unii intelegatori si de treaba, altii pur si simplu nehotarati sau mofturosi 🙂

Iata o adaptare a unui text clasic: “Daca arhitectii ar lucra precum web-designerii”. Cine-a lucrat vreodata in domeniul asta, va-ntelege si va suspina.

Dragă domnule Arhitect,

Vă rog să-mi proiectaţi şi să-mi construiţi o casă. Nu sunt sigur ce-mi trebuie, deci am încredere in dumneavoastră. Casa mea ar trebui să aiba între două şi patruşcinci de dormitoare. Vă rog doar să aveţi grijă să pot adăuga sau demola uşor oricare dintre dormitoare. Când îmi aduceţi planurile finale, o să văd eu exact ce vreau. De asemenea, faceţi-mi o ofertă de preţ pentru toate variantele, aşa încât să pot alege una la întâmplare.

Å¢ineţi cont că preţul final al casei pe care o voi alege în cele din urmă trebuie să fie mai mic decât al casei în care locuiesc acum. Vreau totuşi să reparaţi toate neajunsurile din casa în care locuiesc în prezent (podeaua din bucătărie cam vibrează, şi-ar prinde bine un strat de izolaţie fonică în plus pentru pereţi)

În timp ce proiectaţi, vă rog să ţineţi minte că vreau costuri anuale de întreţinere cât mai mici cu putinţă ! Aceasta înseamnă că va trebui să includeţi materiale scumpe, cum ar fi aluminiul, vinilul sau izolaţii compozite (dacă alegeţi să nu instalaţi aluminiu, fiţi pregătit să explicaţi în amănunt această decizie). Nu uitaţi să folosiţi cele mai noi materiale şi tendinţe de design, deoarece vreau să am o casă modernă şi impresionantă. Å¢ineţi cont că va trebui, totuşi, să găsiţi un loc în bucătărie şi pentru frigiderul meu “Polar” din 1952.

Pentru a fi sigur că veţi reuşi să construiţi casa potrivită pentru întreaga noastră familie, va trebui să luaţi legătura cu fiecare dintre copiii noştri, precum şi cu socrii. Soacră-mea va avea opiniile ei ferme despre cum va trebui să fie proiectată casa, din moment ce ea vine pe la noi cel puţin o dată pe an. Luaţi în considerare cu multă atenţie toate recomandările, pentru a ajunge la decizia corectă. Cu toate acestea, îmi rezerv dreptul de a ignora orice alegere pe care o veţi face.

Vă rog să nu mă deranjaţi cu micile detalii acum. Datoria dvs. este să proiectaţi planurile generale pentru casă, imaginea de ansamblu. Acum nu este momentul potrivit pentru a alege culoarea covorului, de exemplu.

Å¢ineţi cont totuşi că nevesti-mii îi place albastrul.

Nu vă faceţi griji în acest moment despre obţinerea resurselor necesare pentru construcţia casei în sine. Principala dvs. prioritate este să realizaţi planuri şi specificaţii cât mai detaliate. Cu toate acestea, din momentul în care le voi aproba, mă aştept să am casa la roşu în maxim 48 de ore.
În timp ce proiectaţi această casă special pentru mine, ţineţi cont că mai devreme sau mai târziu o voi vinde altcuiva. Deci, va trebui să fie atrăgătoare pentru o largă varietate de potenţiali clienţi. Vă rog să vă asiguraţă de finalizarea planurilor aşa încât să existe un consens între vecini asupra funcţiilor pe care le va avea casa mea. Vă sfătuiesc să aruncaţi o privire la casa vecinului meu, construită anul trecut. Ne place mult. Are multe lucruri pe care le-am vrea în noua noastră casă, mai ales piscina de 60 metri lungime. Cu grijă, credem că puteţi include una identică în planurile casei, fără a modifica preţul final.

Vă rog să pregătiţi un set complet de planuri. Nu este nevoie să proiectaţi în amănunt acum, deoarece vor fi folosite doar pentru licitaţia construcţiei. Fiţi avizat, totuşi, că veţi fi tras la răspundere pentru orice creştere a costurilor de construcţie survenită în urma unor schimbări ulterioare în proiect.

Probabil că sunteţi deja entuziasmat să lucraţi la un proiect atât de interesant! Să puteţi folosi ultimele tehnici şi materiale, şi să aveţi o asemenea libertate în proiectare, e un lucru care nu vi se întâmplă atât de des. Contactaţi-mă cât puteţi de repede cu ideile şi planurile dvs. finalizate.

PS: Nevastă-mea tocmai mi-a zis că nu-i de-acord cu multe din instrucţiunile pe care vi le-am dat în această scrisoare. În calitate de arhitect, este de datoria dvs. să rezolvaţi aceste dispute. Eu am încercat mai demult, şi n-am reuşit. Dacă nu vă descurcaţi, va trebui să găsesc un alt arhitect.

PPS: Poate că de fapt nu îmi trebuie o casă, ci o rulotă pentru excursii. Sfătuiţi-mă cât puteţi de repede dacă am dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.