Nu credeam că voi zice vreodată asta, dar iată că se întâmplă.
De ceva vreme mi-am luat detector de radar. Merge bine, şi-a scos deja banii, îşi face treaba. Acum ceva vreme, am găsit un radar pornit la maxim pe la ora 10 seara, într-o ceaţă de nu vedeai la 20 de metri distanţă. Ciudat, mi-am zis; conform legii, nu au voie să facă măsurători cu radarul pe ceaţă deasă sau condiţii de vizibilitate redusă, deoarece năzbâtia nu poate să-şi facă autocalibrarea corespunzător în aceste condiţii.
Azi, cu ocazia unui accident pe DN1 petrecut în afara localităţii: detectorul a început să urle cu multă vreme înainte (neştiind încă despre accident), după care în 20 de secunde am văzut ultima maşină oprită pe avarii în coloană, Loganurile de poliţie parcate de-a curmezişul, devierea la o bandă … ăştia sunt nebuni, pun radar aici, la accident?
După care am înţeles.
Poliţia română a inventat SWS-ul românesc! :))
SWS este abrevierea pentru Safety Warning System, un sistem (din păcate, proprietar) menit a fi adăugat detectoarelor de radar pentru a avertiza şoferii despre pericolele iminente. Dotând maşinile de intervenţie (pompieri, salvare) cu emiţătoare SWS, acestea ar fi putut emite semnale specifice când plecau în intervenţie. Aceste semnale ar fi fost decodate de detectoarele radar, şi afişate corespunzător: eliberaţi banda, încetiniţi, etc. Aţi prins ideea. Sistemul însă nu a prins; era un sistem proprietar, iar fabricanţilor de detectoare li s-a cerut să plătească pentru a putea accesa specificaţiile sistemului.
Bravo, poliţia rutieră 🙂