Iar impozite şi nervi

Uneori, am impresia că guvernanţii de-i avem în prezent îşi fac meseria aşa cum mă jucam eu jocuri pe calculator, când aveam vreo 6 ani. Adică pe principiul: promitem ceva aiurea în tramvai, fără să analizăm şi dacă este posibil → putem realiza ce-am promis? nu, n-avem bani! → scoatem bani din piatră seacă buzunarele proştilor.

Aşa că astăzi, s-a anunţat că se vor impozita şi primele de sărbători (Paşte şi Crăciun), cadoul pentru copii de 1 iunie, abonamentele de transport public şi cele de telefon mobil.

TMC: Astfel, patronii vor plăti 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajaţilor, iar aceştia vor suporta 9,5%. Toate aceste sume vor ajunge la bugetul asigurărilor sociale. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, susţine că a decis să mărească numărul veniturilor impozitate pe motiv că bugetul asigurărilor sociale are nevoie de mai multe fonduri în condiţiile în care pensiile au fost majorate.

Ministrul finanţelor Paul Păcuraru

Observaţi vă rog logica domnului ministru Paul Păcuraru: avem bani? nu. De unde mai putem lua bani? din impozite suplimentare. Contează că domeniul este deja suprataxat, birocraţia din sistemul de finanţe este şi-aşa copleşitoare, că birul nou total ajunge la aproape 30% din suma acordată? nu. Noi punem, ei plătesc. Nu contează că cine trebuie nu va plăti, sau va folosi portiţe din sistem pentru a evita plata lor; dacă plătesc măcar 50% din contribuabili, tot se cheamă c-am scos bani, nu?

Uneori, încep să cred că Ministrul Finanţelor aplică taxele pe principiul SPAM-ului. SPAM-ul (trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate, adică acele reclame cu Viagra şi pastile de slăbit pe care le plătiţi zilnic) este o activitate extrem de profitabilă, pe principiul următor: pe spammer (cel ce trimite reclamele) nu-l costă nimic să trimită, şi chiar dacă doar un client răspunde la mesajul lui, se cheamă c-a făcut profit. Ministerul de Finanţe pune taxe (scoase din burtă, reale, inventate, ce contează), şi dacă măcar un contribuabil le plăteşte, se cheamă c-au scos bani, nu? La ăia de nu plătesc, le tragem nişte amenzi sănătoase când vine vremea/avem chef/avem nevoie de bani.

Avem taxa pe apa de ploaie. Pe vremea fanarioţilor, exista taxa pe fumărit: fiecare bordei sau cocioabă care scotea fum pe coş, plătea taxa. Foarte potrivit. Anul trecut, o firmă plătea lunar 12 taxe şi contribuţii (le găsiţi aici). Nu ştiu câte mai sunt anul ăsta. Însă:

  • lipsa de orientare a mfinanţe.ro
  • haosul pe care încearcă să-l dea drept restructurare şi ordine
  • porcăria de sistem electronic de raportare (dez)integrat pe care nu-l va mai schimba nimeni, şi cu care se vor chinui probabil generaţiile viitoare până va veni un Ataturk să reînceapă totul de la zero

mă fac să cred că tot o ciorbă cu varză va ieşi. Pe zi ce trece, sunt tot mai convins că este inutil să încerci a munci cinstit în ţara asta. Evaziunea fiscală, prietenii cu influenţă şi offshore-urile, cheia succesului!

· News via Antena3 / MoneyChannel

2 thoughts on “Iar impozite şi nervi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.