Şi hipodromul se împuşcă, nu-i aşa?

În lumina articolului cu hipodromul din Periş, parcă prea mare coincidenţa când citesc azi pe Realitatea un articol despre încetarea funcţionării hipodromului din Ploieşti. Firma ce a preluat hipodromul în 2005 se numeşte SC IPPODROMI & CITTA SPA. Căutând, e uşor de văzut evoluţia cronologică a bietului hipodrom:

24.01.08 – Singurul Hipodrom de trap din ţară este la un pas de dispariţie

Singurul Hipodrom de trap din ţară este la un pas de dispariţie. Şi asta din cauza litigiilor dintre Primăria Ploieşti şi concesionarul italian, care durează de aproape trei ani. Clădirile sunt aproape ruine în timp ce noroiul a luat în stăpânire pistele de antrenament. Cei mai afectaţi de situaţia dezastruoasă în care a ajuns Hipodromul de la Ploieşti sunt proprietarii şi antrenorii cailor.

Hipodromul din Ploieşti şi-a închis definitiv porţile, după 86 de ani de funcţionare. Omul de afaceri italian căruia primăria i-a concesionat hipodromul acum trei ani i-a anunţat pe proprietari şi antrenori că nu mai au voie să intre cu caii pe piste.La sfârşitul lunii ianuarie, hipodromul a rămas fără apă şi energie electrică, din cauza datoriilor. Concesionarul italian nu a mai prelungit contractele de închiriere a boxelor către proprietarii celor 30 de cai din grajdurile hipodromului.

Conflictul dintre Primăria Ploieşti şi firma italiană a început în septembrie 2005, în momentul organizării licitaţiei pentru concesionarea hipodromului. Anul trecut, cele două părţi s-au dat reciproc în judecată. Municipalitatea cere rezilierea contractului şi daune de 500.000 de euro pentru depăşirea termenelor de investiţii. Italienii solicită anularea contractului, ca să nu fie nevoiţi să plătească daunele cerute de primărie. În acest moment, pe singurul hipodrom de trap din ţară nu se mai pot desfăşura curse. Inaugurat în 1922, hipodromul nu şi-a întrerupt activitatea nici măcar în timpului celui de al doilea Război Mondial, atunci când oraşul a fost bombardat.

În septembrie 2005, hipodromul a fost concesionat unei firme italiene care s-a angajat la investiţii de 4,5 milioane euro. Un an mai târziu, Primăria Ploieşti a încercat să rezilieze contractul, acuzând nerespectarea unor termeni.

Municipalitatea şi concesionarul s-au dat reciproc în judecată, iar soluţionarea cazului ar putea să dureze ani buni.

15.02.08 – Autorităţile vor să construiască un hipodrom în nordul Capitalei

În câţiva ani, Bucureştiul ar putea avea din nou hipodrom. Romsilva intenţionează să construiască o bază hipică în nordul Capitalei, pe o suprafaţă de 100 de hectare.

Reprezentanţii Romsilva spun că ideea construirii unui hipodrom, care ar urma să coste circa 50 de milioane de euro, îi aparţine premierului Călin Popescu Tăriceanu, care le-a cerut să identifice cât mai repede un teren disponibil.

Peste 3 ani este posibil să auzim galopul cailor în zona localităţii Periş din judeţul Ilfov. Reprezentanţii Romsilva vor să construiască o bază hipică modernă, cu şcoală de echitaţie, piste pentru trap şi galop, precum şi spaţii de agrement şi de pariuri sportive.

Autorităţile din Periş sunt încântate de idee.

“Valoarea terenurilor ar creşte în toată zona şi bănuiesc că şi locuri de muncă s-ar crea şi am fi cunoscuţi în întreaga ţară şi-n străinătate”, a declarat Anghel Albu, viceprimarul din Periş.

“Înseamnă locuri de muncă, modalităţi de petrecere a timpului liber, deschidere către Occident, o posibilă intrare în sistemul de pariuri internaţionale”, a precizat şi Dan Ioan Aldea, director general Romsilva.

Potrivit Romsilva, proiectul vizează un parteneriat public-privat, în care vor fi incluse firme din ţară şi din străinătate, interesate să investească. Vor fi amenajate spaţii pentru pensiunea cailor şi cazarea pasionaţilor acestui sport, dar şi restaurante şi case de pariuri.

“În prezent, caii de rasă participă la competiţii pe alte hipodromuri din Europa, crescătorii de cai au cai duşi pe hipodromul din Ungaria fiindcă în România nu au unde să concureze”, susţine Gheorghe Mohanu, director Romsilva.

Reprezentanţii Romsilva estimează că în cursul acestui an vor fi finalizate procedurile juridice, pentru ca la anul să înceapă lucrările.

16.02.2008 – Singurul hipodrom de trap din ţară a ajuns în paragină

Singurul hipodrom de trap din ţară a ajuns în paragină. Şi asta din cauza litigiilor dintre Primăria Ploieşti şi concesionarul italian, litigii care durează de aproape trei ani. Conflicte de interese, contracte nerespectate sau prost făcute au dus la dispariţia curselor de trap. Ultima a avut loc la sfârşitul anului trecut, iar câştigătorul a primit un premiu simbolic de… 80 de lei.

Inaugurat în 1922, hipodromul de la Ploieşti nu şi-a întrerupt activitatea nici măcar în timpului celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când oraşul a fost bombardat. Acum nu mai funcţionează. Clădirile sunt aproape ruine, iar pistele de antrenament sunt pline de noroi.

În septembrie 2005, Hipodromul a fost concesionat unei firme italiene care s-a angajat la investiţii de 4,5 milioane euro. Un an mai târziu, Primăria Ploieşti a încercat să rezilieze contractul, acuzând nerespectarea unor termeni.

Municipalitatea şi concesionarul s-au dat reciproc în judecată, iar soluţionarea cazului ar putea să dureze ani buni. În prezent, hipodromul se întreţine doar din banii pe care îi plătesc proprietarii cailor.

şi, în sfârşit:

20.02.08 – Hipodromul din Ploieşti a încetat să mai funcţioneze

Hipodromul din Ploieşti şi-a închis definitiv porţile, după 86 de ani de funcţionare. Omul de afaceri italian căruia primăria i-a concesionat hipodromul acum trei ani i-a anunţat pe proprietari şi antrenori că nu mai au voie să intre cu caii pe piste.

La sfârşitul lunii ianuarie, hipodromul a rămas fără apă şi energie electrică, din cauza datoriilor. Concesionarul italian nu a mai prelungit contractele de închiriere a boxelor către proprietarii celor 30 de cai din grajdurile hipodromului.

Conflictul dintre Primăria Ploieşti şi firma italiană a început în septembrie 2005, în momentul organizării licitaţiei pentru concesionarea hipodromului. Anul trecut, cele două părţi s-au dat reciproc în judecată. Municipalitatea cere rezilierea contractului şi daune de 500.000 de euro pentru depăşirea termenelor de investiţii. Italienii solicită anularea contractului, ca să nu fie nevoiţi să plătească daunele cerute de primărie.

Am găsit şi hotărârea prin care hipodromul din Ploieşti este cedat firmei italiene (Google nu uită niciodată):

Comisia numita pentru continuarea licitatiei în vederea concesionarii Hipodromului Ploiesti, întrunita în data de 02 august 2005, a procedat la evaluarea ofertelor depuse si s-a pronuntat.
Reamintim ca în cadrul licitatiei au fost depuse doua oferte, cea a unei societati din Italia – SC IPPODROMI & CITTA SPA si cea a unei persoane fizice, dl. Ioan Veronel Balanescu.
În urma evaluarii ofertelor, comisia a declarat societatea IPPODROMI & CITTA SPA câstigatoare a licitatiei.

Complexul Hipodrom apartine domeniului privat al municipiului Ploiesti si include constructii în suprafata de 3,08 ha si teren pe o suprafata de 20,8 ha.

Municipalitatea a stabilit pentru câstigatorul Complexului Hipodrom un program obligatoriu de investitii, care va trebui derulat pe o perioada de pâna la 3 ani.

Investitiile prevazute în acest program pentru activul existent, inclusiv propunerile regasite în oferta câstigatorului sunt urmatoarele:
• Amenajarea pistei centrale si crearea unei piste secundare pentru antrenament;
• Amenajarea nocturnei, consolidarea si modernizarea tribunei;
• Dotarea cu instalatii de radioficare si televiziune;
• Crearea unor spatii pentru pariuri la standarde internationale;
• Repararea cladirilor administrative si a grajdurilor;
• Amenajarea unui cabinet sanitar- veterinar;
• Realizarea unor locuri de joaca, terenuri de sport, hotel si un complex comercial.

Concesionarea Hipodromului are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea si mentinerea în functiune a complexului hipic si organizarea de concursuri nationale si internationale de profil.

Să se observe cât bullshit este în mai sus pomenitul articol. De ce italienii au cerut rezilierea contractului în septembrie, când licitaţia abia se încheiase în august? În cadrul hipodromului nu s-a realizat NICI MÄ‚CAR UNA din cerinţele impuse. NICI UNA! cum poate fi mai clar de-atât că italienii au luat hipodromul nu pentru a face ce-au promis, ci pentru valoarea terenului? Nu de alta, dar 20 de hectare la marginea Ploieştiului, la 40 de minute de Bucureşti (terenul este situat chiar pe ieşirea spre Bucureşti), or valora ele [ton sarcastic] CEVA-CEVA, nu ?

Mai citiţi şi un rezumat pe Hotnews al poveştii hipodromului (în care se pare că sunt implicate, ca de obicei, nume sonore), precum şi comunicatul de presă din 2004 pentru atribuirea hipodromului. Pe scurt, hipodromul şi terenul său a fost trecut în administraţia Consiliului Local Ploieşti pe motiv că acolo s-ar construi un parc industrial; tare amuzant, ţinând cont că imediat după, acelaşi Consiliu Local l-a dat repede italienilor, având ca ţintă construirea unui complex hipic. Mai degrabă, cineva din Consiliu şi-a luat nişte şpăgi de la italieni, pentru a face terenul pierdut.

Este clar că abundenţa de subiecte din ultima vreme pe tema hipodromului din Ploieşti nu e deloc întâmplătoare, dar asta e o altă discuţie. Doi ani în care o bodegă cu biliard a luat locul unui hipodrom unic în ţară. Un oraş din ce în ce mai italienesc (când vine vorba de posesorii clădirilor şi terenurilor, nu altceva). Mă bucur c-am apucat să merg la hipodrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.