A kingdom for my new mobile phone… but which one?

Da, minunata fibrilaţie a căutării unui nou telefon. Bătrânul 6680 împlineşte 3 ani în iarna asta, şi e vremea să lase locul din buzunar unei noi mici cărămizi mai deştepte. Neapărat cu GPS şi navigaţie. Nou-lansatul iPhone 3G ar fi fost o bună alegere, dacă n-ar fi afectat de probleme mai mari decât prima revizie: nu are MMS, nu are copy & paste, licenţa Apple nu permite ca GPS-ul să lucreze în timp real, problemele de recepţie în reţele 3G, lupta continuă între cei care vor să deblocheze telefonul şi producătorul Apple, etc.

OpenMoko părea promiţător, dar după aproape o lună de urmărire a comunităţii, mi-e deja clar că şi-a ratat scopul, deoarece suferă de aceeaşi boală a democraţiei excesive din comunitatea open-source. Dacă acum 10 ani îmi făcea plăcere să recompilez kernel-uri şi să reglez la perfecţiune diverse fişiere de configurare, timpul liber (lipsă) de-acum nu mai îmi permite această plăcere. Telefonul mobil a intrat deja în categoria “electrocasnice”, la fel ca maşina de spălat, televizorul şi prăjitorul de pâine: trebuie să-şi facă treaba fără a se bloca sau restarta. N-aş aprecia deloc un ecran albastru în timpul clătirii lenjeriei de pat.

Bun, deci OpenMoko nu, Symbian are prea multe limitări, iPhone e prea încleştat de Apple… deocamdată rămâne doar infama platformă Windows Mobile. Candidaţi curenţi:

#1. HTC Touch Diamond. Un design foarte frumos (la fel de atrăgător pentru amprente ca iPhone), un ecran superb acoperit cu sticlă, performanţe tehnice foarte mulţumitoare, îi lipseşte slot-ul pentru card de memorie (WTF ?) şi are o baterie mult prea slabă (900 mAh, se zvoneşte că apare în curând una de 1300 mAh pe post de opţional, de la HTC, huo!). Aproximativ 700 USD, în funcţie de magazin; 250 EUR la Vodafone cu prelungire de contract.

Deşi e puţin probabil să-l păstreze cineva în uz atât de mult încât să se defecteze memoria Flash de 4 Gb a telefonului, gândul de-a nu putea schimba cardurile de memorie nu-mi dă pace. Are însă două mari avantaje: e cel mai nou apărut gadget (ceea ce se traduce în actualizări frecvente şi îmbunătăţiri continue), şi o deja foarte activă comunitate online care lucrează la ROM-uri neoficiale mai bune uneori decât cele originale furnizate de HTC.

#2. Asus P750. Apărut de aproape un an, nu atât de aspectuos precum predecesorul de la HTC, dar dotat cu un acumulator de 1300 mAh, mai pe măsura aparatului, în rest cam aceleaşi lucruri sub capotă. Suport ok, ultima actualizare firmware a apărut de câteva zile pe site-ul de suport al Asus, ceva-ceva dezvoltare 3rd-party (din păcate în rusă). Puţin (50-75 USD) mai ieftin decât Touch Diamond-ul.

Haioasă povestea ecranului VGA (640×480). Se pare că Asus a primit din greşeală ecrane VGA (cu rezoluţia de 640×480) pentru device, dar cum tot firmware-ul şi restul aplicaţiilor au fost pregătite pentru QVGA (320×240 pixeli), P750-ul a fost scos pe piaţă cu rezoluţia mai mică. Evident, ruşii au descoperit chestia asta, şi-au scos un firmware modificat care activează rezoluţia mai mare.

Un device cinstit, dar deloc entuziasmant. Şi scump, ţinând cont de concurenţă.

#3. HP iPAQ 614c. Mult mai plictisitor decât primele, dar e de înţeles: doar scrie “business” pe el şi e făcut de HP ! Foarte ieftin pentru ce oferă (aproximativ 400 USD, dacă ai răbdare să cauţi), în 90% din cazuri îşi face treaba la fel de bine precum cele 2 pomenite mai sus. Destul de sobru. O groază de butoane. MUULTE butoane. O rotiţă ingenioasă din punct de vedere al conceptului, dar eşuată ca realizare (din cauza apăsărilor accidentale şi a lipsei butonului din mijloc pe post de “enter”).

Din păcate, un device cu probleme de licenţiere încă de la lansare, şi nu prea răspândit. Puţini dezvoltatori pentru ROM-uri terţă parte, voluminos şi greu, tastatura prea populată (come on, 4 butoane plus 2 soft-keys pe lângă cele 12 numerice ?) Dacă adaug şi prea-seriozitatea HP… iar, nimic entuziasmant.

Deocamdată, disputa pentru “my buy” se dă între p750 şi Touch Diamond… cu p750 câştigând uşor, deocamdată. Dar şi Touch este foarte aproape. Până la urmă, nu prea contează de fapt… căci presimt o relativ scurtă durată de utilizare a respectivului gadget, până anul viitor.

Pe 17 septembrie încep precomenzile la T-Mobile pentru primul handset bazat pe platforma Android de la Google, şi anume numitul HTC Dream. Data de livrare este 13 octombrie, se va numi intern G1 şi va fi oferit la 199$ (probabil puternic subvenţionat de Google, care are un mare interes să-l promoveze puternic pe piaţă).

Platforma sa este deschisă, kit-ul de dezvoltare software este oferit gratuit şi promite a funcţiona pe mai multe tipuri de telefoane şi gadget-uri (cu HTC pe post de “producător oficial” al telefonului). Îl puteţi vedea în acţiune: Android pe HTC Dream, video YouTube. Practic, este ideea lui OpenMoko susţinută şi controlată de Google, care oferă de altfel 10 milioane USD pentru cele mai bune idei de aplicaţii. Judecând după cele 50 de idei care au trecut de runda 1 a preselecţiei – PDF, dezvoltatorii sunt destul de entuziasmaţi şi potenţialul jucăriei în combinaţie cu puterile Google este imens. Suficient de imens pentru a convinge Nokia să facă Symbian open-source.

Iar cum Google nu prea a eşuat în nimic până acum … devine interesant.

4 thoughts on “A kingdom for my new mobile phone… but which one?

  1. HTC Tytn 2 e cel pe care il folosesc acum. Pentru mine pana acum si-a scos banii. De curand am instalat o harta pentru eropa care merge bine. Am testat-o in 3 aeroporturi si merge brici.
    Principalul motiv pentru care l-am cumparat e ca are tastatura si GPS.

  2. E prea scump, si nu ma incanta ideea tastaturii externe. Inca n-am ajuns sa scriu documente pe telefon… si sper sa nu ajung 🙂 sa astept Android, sa n-astept…

  3. Păcat că n-am vazut postu’ asta acu’ vreo 2 luni, când cătam şi eu în draci despre smartfoane şi pedeauri. Poate at fi bine să faci un remake, la un an juma’ de postare , să vedem cum evoluează tehnologia. Şi până la urmă ce ţi-ai luat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.