Dubai, DuDay 32

Pe drum spre Atlantis
Mankhool Road, în Bur Dubai

Unul din lucrurile bune atunci când vizitezi o ţară sau un oraş, ca turist, este că nu vei sta niciodată suficient de mult în acel loc încât să cunoşti suficient de bine locul respectiv. Mergi în Paris … vezi turnul, arcul, biserica, bulevardul, Saint-Germain, Montparnasse şi gata săptămâna. Nu ajungi în cartierele de imigranţi din “mahala”, nu vezi sărăcia periferiilor, ci doar strălucirea Champs d’Elysee. Mergi în New York … vezi Manhattan, zgârie-norii, clădirea Chrysler, bei Cosmo, Macy’s. Nu vezi Bronx, Little Italy, China Town.

La fel şi cu Dubaiul. O săptămână, două, maxim trei ai timp să te minunezi fără nici o problemă de oraş. Construcţii megalomanice, proiecte de o amploare greu de conceput pentru mintea umană, realizări tehnice şi arhitectonice făcute parcă doar de dragul provocării şi fără un scop prea clar, lumini puternice şi o viaţă trăită în viteză şi lux. Dar dacă stai mai mult şi te desprinzi de “acvariul” în care trăiesc majoritatea expaţilor de aici, ajungi să vezi şi părţile negative ale vieţii de-aici.

Ca să fie mai clar, voi comenta un cântec-pamflet relevant pentru situaţia de-aici.

Cheap villas falling down, prostitutes all over town

După cum spuneam, se construieşte furibund aici, orice de la blocuri de 40-50 etaje la cartiere imense de vile luxoase sau mai puţin luxoase. Discutând cu lumea de pe-aici, se pare că grăbirea proiectelor datorită cererii imense duce inevitabil la rezultate similare cu majoritatea construcţiilor de pe la noi: apartamente livrate cu geamuri care nu se închid corect, cu instalaţii sanitare de slabă calitate ce pocnesc după un an de zile, şamd. Un lucru neplăcut când tocmai ai dat 2-300,000 eur pe un apartament de 2 camere, nu?

În privinţa prostituatelor, au şi nu au dreptate. Nu sunt “all over town”, dar sunt prezente în multe locuri. Aparent şi conform autorităţilor, acest fenomen nu există; dar odată ce afli regulile jocului, rămâi şocat de multitudinea de oferte şi preţuri în domeniu 🙂 de la frumuseţi care sucesc toate gâturile trecătorilor, care discută de la zeci de mii de dirhami în sus (peste 2-3 mii euro), la filipineze pentru câteva sute de dirhami. Rusoaicele şi asiaticele predomină, dar vin din urmă şi alte naţii. De obicei, ţinuta le dă de gol: sunt singurele femei care pot fi văzute în “ţinută de club” prin court-uri şi baruri, în fuste foarte scurte sau cu umerii dezgoliţi. Din acest motiv se recomandă turistelor care ajung prin zonele vechi ale oraşului să poarte îmbrăcăminte decentă, şi eventual să-şi acopere capul cu o basma: locuitorii mai “neoccidentalizaţi” le vor confunda cu fetele muncitoare.

Roadworks, no perks, endless building cranes

Despre asta am povestit mai devreme: şantiere interminabile, drumuri azi închise mâine redeschise. Dacă n-am spus-o, o repet: se zice că 20-25% din macaralele din lume se află în prezent aici, în Dubai. Doar deasupra hotelului meu se învârt zilnic 3 macarale imense.

Drivers, housemaids, everybody’s getting aides

Referinţă la lenea proverbială (pe care o pot confirma) a arabilor, care o dată combinată cu nivelul ridicat de trai, face ca mai toţi naţionalii să aibă servitori, şoferi, cameriste, etc. Foarte mulţi arabi preferă să nu se ocupe cu nici o meserie, deoarece ajutorul “de şomaj” ca să-i zic aşa, dat de stat, este foarte convenabil.

Asian labour, expat slavers, blonde Jumeirah Janes

Dacă arabii nu muncesc, atunci cine munceşte de fapt aici, veţi întreba. Păi, e simplu: pentru fiecare naţional emirat care stă degeaba, conform statisticilor, există încă 5 persoane care muncesc. Aceste 5 persoane sunt fie expaţi, fie muncitori de clasă joasă (construcţii, servicii, etc). Expaţii sunt occidentali sau europeni care lucrează în munci “de guler alb” (management, vânzări, IT, etc), ajunşi aici prin atracţia exercitată de banii aruncaţi spre ei. Imediat ce ajung, îşi cumpără instant apartament în Marina (un fel de “Băneasa” la modă acum), un SUV cât mai mare sau o sportivă exotică, şi munceşte de-i sar capacele câţiva ani, până cedează nervos sau strânge suficienţi bani cât să-şi potolească lăcomia. Jumeirah Janes este denumirea ironică dată soţiilor de expaţi (americanii sunt cunoscuţi în lume cu porecla de “GI Joe” — Soldatul Joe, “GI Jane” este filmul cu Demi Moore pe post de soldat, iar Jumeirah o zonă de lux din Dubai). Mulţumită salariilor mari ale expaţilor (think 2-400,000 dolari anual, deci vreo 2 milioane AED pe an), singurele griji ale nevestelor sunt operaţiile estetice, saloanele de înfrumuseţare şi conducerea SUVului la modă recent cumpărat.


Kids crashing sports cars, Saudis filling all the bars

Maşinile sport sunt evident la mare modă aici, de la Porsche 911/Cayman/GT la Cayenne-uri Rinspeed, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley. Şi evident, datul cu ele în gard e la fel de la modă – se confirmă mitul conform căruia un mascul frustrat din lipsă de relaţii îşi va revărsa frustrările în domeniul auto, aşadar poliţia se luptă şi aici din greu cu cursele ilegale de maşini. Păcat măi băieţi, măcar voi aveţi circuit aici, să vă daţi după plac… Saudiţii care vin în Dubai sunt renumiţi pentru datul în petec, deoarece regulile sunt mult mai dure în ţara lor; aici pot bea, fuma, asculta muzică şi agăţa rusoaice după bunul plac.

Underage camel jockeys, getting round the proxy
Flickr blocked, Skype snipped, black texta censorship

Cursele de cămile sunt la mare căutare şi interes aici, şi una din metodele cheie în a câştiga este să ai un jocheu cât mai uşor. Ca atare, acum câţiva ani a fost un mare scandal când s-a descoperit că unii foloseau ilegal copii (sub vârsta admisă) pe post de jochei de cămile. Scandalul de-atunci s-a stins, dar nu fără ca în memoria oamenilor să rămână declaraţia aberantă a unui important proprietar de cămile de curse, cum că va investi 10 milioane de dolari pentru a se inventa roboţi-jochei.

The proxy este filtrul naţional prin care trece toată comunicaţia web, care blochează numeroase site-uri şi servicii.


Soaring oil, sinking dollars, rent hike apocalypse

Petrolul care scade la preţ, dolarul care se prăbuşeşte … cu astea sunteţi la curent. Apocalipsa se referă la chiriile care de câţiva ani cresc zdravăn, s-a ajuns la 500 eur pentru un pat într-o cameră de apartament…


We didn’t start the fire
Though they burned Oasis, and they tried to blame us
We didn’t start the fire
While the Palm was sinking, we just kept on drinking

The Palm este denumirea generică pentru cele 3 cartiere construite pe insule artificiale, în ocean: Palm Jumeirah, Palm Deira şi Palm Jebel Ali. Iniţial râvnite din greu şi admirate de toată lumea, se pare că acum nu mai sunt atât de căutate datorită greutăţilor întâlnite de cei care chiar şi-au cumpărat locuinţe acolo: costuri ulterioare nejustificate, acces dificil, etc. Firmele care se ocupă de construcţii se pare că sunt şi ele afectate de criza economică globală, şi nu se ştie ce se va alege de proiectele astea măreţe.


Sheikh Zayed gridlock, all the way to Hard Rock

Sheikh Zayed este marea autostradă, drumul principal care leagă Du de Abu Dhabi, şi într-adevăr foarte aglomerat la orele de vârf cu toate cele 7 benzi ale lui. Au încercat ei să-l decongestioneze prin taxa (gen vignetă) Salik, dar nu prea le-a ieşit se pare.

Burqas, workers, no one will pay ’em

Burqa este cearşaful de pus în cap…
Three palms, camel farms, Sharjah banning naked arms
Emaar, Alabbar, Sultan bin Sulayem
Muntafiq, Al Gergawi, carpets from Mostafawi

Sharjah este un emirat vecin, casa ieftină a multor lucrători care fac zilnic naveta în Dubai. Este mult mai restrictiv, poliţia face raiduri prin case pentru a găsi cupluri care locuiesc împreună fără a fi căsătoriţi, legea referitoare la haine este mai dură, etc. Numele proprii le puteţi căuta pe Google pentru a afla ce înseamnă 🙂

Burj Dubai, Sheikh Mo, how high can you go?

Burj Dubai este clădirea cea mai înaltă din lume, aflată încă în construcţie; deja s-a început lucrul (tot aici) la o clădire şi mai înaltă. Un fel de “a mea e mai mare” între cei de-aici şi restul lumii…


Hummous, shawarma, knock offs from Karama

Humusul e o mâncare tradiţională, shaorma avem şi noi, knock-offs sunt falsurile care se găsesc din belşug prin souq-urile (pieţele) din zonele sărace.

Zayed, the sheikh and I, Bridge on the Creek Dubai

We didn’t start the fire
Though the sun was boiling, and the boys were toiling
We didn’t start the fire
While you built your icons, we were all in Cyclones

Soarele fierbea, băieţii se jucau, nu e vina noastră…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.