Iata cateva sfaturi din partea unuia care-a lucrat la Starbucks (nu, nu eu).
#1. Cafeaua Starbucks este prea prajita.
Intr-adevar, cafeaua Starbucks este mai prajita decat multe alte cafenele, dar respecta regulile Specialty Coffee Association of America, care mentioneaza: 2 lingurite de cafea la 180 mililitri de apa. Majoritatea cafenelelor folosesc jumatate din aceasta cantitate, de-aceea cafeaua Starbucks pare a fi mai tare decat altele. Cafeaua “slaba” de la Starbucks n-o sa va ajute, deoarece nu este mai slaba ca tarie, ci doar mai acida (nu acida din punct de vedere al pH-ului, ci referitor la gust si durata aromei). Daca nu va place cafeaua “arsa”, evitati cafelele latin-americane si mexicane, si alegeti in schimb un Americano (care de fapt este un espresso diluat pana ajunge la taria si aroma unei cafele obisnuite). Cea mai ieftina cafea de la Starbucks este mai scumpa decat in alte locuri, dar nu uitati ca se foloseste mai multa cafea, iar Americano este si mai scumpa deoarece este mai laborioasa (necesita mai mult timp de preparare din partea angajatilor).
#2. In loc sa platesc cafea “ice”, pot sa iau cafea obisnuita, si sa torn cafeaua peste un pahar de gheata.
Cafeaua “ice” este fiarta de 2 ori inainte de-a fi turnata peste gheata, pentru a se obtine aroma si gustul standard de cafea. Daca turnati cafea obisnuita peste gheata, veti obtine o cafea slaba, doar pe jumatate din punctul de vedere al tariei.
#3. Venti e cea mai buna alegere, din punct de vedere al banilor.
O bautura Venti are 600 ml, cu 2 doze de espresso. SCAA mentioneaza ca bautura trebuie sa aiba o doza de espresso la 240 de mililitri de bautura, deci Venti are 540 mililitri de lapte si 60 mililitri de espresso ! Cam mult lapte. Singurele bauturi care respecta regula sunt Short, cu o doza de espresso, si Grande. Cel tall are 360 mililitri, si contine doar o doza de espresso. Pentru a respecta regulile SCAA (pe care Starbucks le respecta strict), nu se vor pune 2 doze de espresso intr-un tall, si nici trei doze intr-un Venti, pentru ca ar fi prea mult espresso.
#4. Adevarul despre Espresso si Frappucino
Acum cativa ani, Starbucks a trecut la masini de espresso automate. Procedura pentru a obtine o doza de espresso este urmatoarea: macinarea cafelei in filtrul portabil, presarea, fixarea in aparat si apasarea unui buton pentru a porni curgerea apei. Aparatele Starbucks fac toate aceste lucruri prin apasarea unui singur buton, si mai mult – preseaza cafeaua folosita in discuri, care sunt apoi aruncate in containere (un lucru bun, cand ai o coada de clienti care asteapta). Masinile costa in jur de 10,000 USD bucata, in comparatie cu o masina clasica de espresso (3-4,000 USD), iar costurile lor sunt amortizate din doza de espresso de 2 USD. Trebuie luat in calcul ca salariile angajatilor Starbucks sunt mai mari decat in cafenelele obisnuite, deoarece ei nu au avantajul bacsisurilor de la clienti. Cafeaua Starbucks pare (sau este) mai scumpa, dar e de calitate.
Costurile echipamentelor mai sunt recuperate si din frappucino. Un frappucino e compus dintr-o baza de cafea (formata dintr-un plic de cafea instant si apa), o cutie de frappucino mix (derivate din lapte), si sirop aromat la alegere. Costa cam 4 USD la tejghea, dar e compusa din multe ingrediente artificiale (si ieftine). Profit !
Daca va plac bauturile reci, luati un iced latte sau mocha. Nu-i la fel de dulce, dar daca cereti sirop in plus nu trebuie sa platiti pentru el, atata timp cat nu amestecati aromele.
#5. Alte sfaturi
Laptele de soia costa mai mult. Laptele organic costa si mai mult. Sunt mai gustoase, dar mai scumpe.
Nu treceti prin drive-thru. Acolo, orice modificare a bauturii este adaugata (pentru a obtine exact bautura dorita) la nota de plata. In magazin, de obicei, puteti cere frisca sau lapte gratuit pentru bauturi, dar la drive-thru le veti plati.
Incercati bauturi fara arome. Laptele e dulce prin definitie (din cauza lactozei), iar fiert devine si mai dulce. Odata ce va obisnuiti cu aroma clasica a espresso-ului cu lapte, veti putea degusta si cafeaua obisnuita.
Daca beti ceai, aveti noroc. Ceaiul rece sau fierbinte sunt cam la acelasi pret cu cafeaua.