Tocmai ce trebuie sa se fi incheiat greva Metrorex, care conform presei din Romania a dat peste cap traficul bucurestean si-a provocat nenumarate comentarii in ziare si articole furioase pe diverse bloguri. Taberele, ca de obicei, sunt 2 mari si late: aia nervosi pe trafic si transportul in comun, si aia care sustin biciclete/mersul pe jos/alternative ecologice/etc.
Ie-te ca adaug si eu o piatra aruncata in lacul asta inutil constituit de comentariile online, a caror valoare in cele din urma e egala cu antica batere a apei in piua. Nota bene, perspectiva asta vine de la un vajnic muncitor pe campul tastaturii care a incercat mai multe posibilitati si variante de deplasare in Bucuresti. O diferenta ar fi c-am avut ocazia in mai multe randuri sa vad si cum se face “la altii”, si pot sa accept realist plusurile si minusurile, in loc sa ma-nchid dupa rezolutii pompoase de genul “mergeti pe jos ca-i mai sanatos”.
Deci, se da ca scop al problemei ajungerea la birou, care-i situat undeva-n partea de nord a Bucurestiului, acolo unde-i cea mai mare aglomeratie de fibre optice si tastaturi pe metru patrat, marele “think tank” (o zic ironic) unde si-au facut toate companiile de calculatoristi sediu. Puncte de plecare in ecuatie sunt 2: ori din Bucuresti, unde-am stat, ori din Ploiesti, unde stau.
Inainte de-a va inflama cu afirmatii de genul “ce-ti trebuie sa stai in Ploiesti”, treziti-va la realitate: asta-i evolutia normala, si se intalneste foarte des in afara tarii. Orice om normal la cap isi doreste sa stea naibii linistit, departe de agitatie, eventual intr-o casa pe pamant si nu intr-un sarcofag de beton intr-un bloc comunist. Evident, optiunea asta nu prea functioneaza atunci cand lucrezi in orase mari, din cauza lipsei spatiului si a implicitului cost foarte ridicat. Da, mi-ar placea sa am un P+1 in Bucuresti, nu, nu-mi permit si nu-mi voi permite probabil in viata asta. In Uruguay aveam oameni care stateau la 20-25 km de birou, aici in Belgia sunt colegi care fac 120 km dus intors zilnic (cu trenul sau masina). Piata se schimba, joburile se muta, vitezele si distantele cresc, nu mai lucreaza nimeni toata viata la aceeasi fabrica pentru a te incapatana sa stai la 5 minute de birou.
Prima varianta era cu statul in Bucuresti, care s-a nimerit a fi taman in partea de vest a orasului, intr-un cartier construit de Ceasescu cu titlu de “muncitoresc”. Am avut noroc, si-am avut metrou, care s-a lamurit repede a fi cea mai buna si rapida varianta. Daca nu era, ramaneam la indemana RATB-ului, cu timpi de ~40-60 minute doar pana in centru. Cu metroul, faceam intre 60 si 70 de minute, cronometrat pe ceas; mi se pare imens, pentru aproximativ 11 km in subteran, asa ca am trecut la investigatii detaliate. Rezultat? din astea 60-70 de minute, efectiv mergeam doar 25. Restul erau petrecute asteptand in statie, si urcand/coborand scari prea inguste atunci cand trebuia sa schimb, si trebuia sa schimb de 2 ori. Inca am flashbackuri asasine cand imi aduc aminte de turma de oameni de la Unirii, aglomerandu-se pe niste scari infect de inguste (nu rulante, fereasca sfantul, alea dureaza 3 ani pana ies din reparatii).
Mai are rost sa pomenesc cum arata orice rama de metrou la 8-9 dimineata, cum miroase in vagoane mai ales vara, cum arata peroanele, cum astepti ca boul peste 10 minute la ore de varf? nu. Adaugand si mersul pe jos de la si spre statie, deja se fac 90-100 de minute la un singur drum, inmultind cu 2 ca ne si intoarcem, 3 ore zilnice petrecute in stil bou vagon. Deci pica.
A doua varianta, ne-ntoarcem in Ploiesti. Am avut o luna permisul auto suspendat, deci am testat si transportul in comun. Trebuie sa recunosc comoditatea aproximativa a acestei variante, data de pusul fundului in tren, fara a avea grija volanului si feririi altor dobitoci cu care partajez soseaua. Insa, prima problema e transportul in comun din Ploiesti; ca s-ajung la gara, am la dispozitie 1 (un) troleibuz similar unei rame cu bretele, care face vreo 40 de minute pan’ la gara; taxiul face cam 10 minute, deci deja costuri suplimentare. Daca ratez trenul, mai am unul in aceeasi directie peste abia 2 ore. In care tren, 70% din calatorii au fost fara loc (desi aveam abonament pe Intercity); cum se intampla asta? simplu, pentru ca n-a fost zi in care sa nu vad oameni care nu aveau bilet si plateau “nasului” calatoria. Ajuns in Bucuresti, trebuie sa iau iar metroul si sa schimb o data; timp total: 10 taxi + 10 asteptat + 50 min trenul + 40 minute metrou + 10 minute mers pe jos, deja 2 ore. 10 lei x 20 de zile la taxi + 500 de lei abonamentul pe-o luna + 50 de lei metroul + 20 de lei autobuzul la intors = aproape 200 de euro lunar, si asta fara deplasarile de seara luate in calcul.
Si ramane varianta 3, cea ramasa in practica: cu masina, din Ploiesti pana in Bucuresti. Cu detectorul de radar in geam si cunoscand camerele fixe, plus factorul de risc “politist cu instant on la radar”, viteza medie pe intregul traseu e undeva la 45-50 km/h (vezi grafic). Distanta totala plecare-sosire este 62 km, deci fara evenimente neprevazute timpul total nu depaseste 1,5 ore. Dupa terminarea pasajului de la Baneasa, ma astept sa scada la 1 ora. Iar in masina proprie, imi aleg temperatura, imi aleg muzica, pot fuma linistit, nu trebuie sa suport discutii imbecile purtate de prea multi decibeli, nu trebuie sa imi aduc aminte ca unii nu suporta sapunul si apa calda, etc.
Asa ca atata timp cat:
– RATBul nu va avea banda exclusiva in oras, timpul de mers cu autobuzul va fi aproximativ acelasi cu masina, minus confortul
– metroul nu isi va extinde reteaua si nu va scadea timpul de tranzit prin imbunatatirea fluxului de calatori in statii, respectiv reducerea timpului dintre sosirea trenurilor la 2-3 minute in orele de varf, ramane cea mai buna solutie dintre cele existente, dar exista mult loc de imbunatatire
– CFRul nu va deveni profitabil prin eliminarea calatorilor fraudulenti, si eficient prin cresterea vitezei medii (de-abia si-au introdus maretul sistem de cumparare a biletelor online, pe cand in alte tari imi pot planui trasee intregi la nivel de minut, incluzand toate retelele de transport disponibile)
– site-uri de genul eRideShare nu au succes la noi, din multiple motive pe care si le poate imagina fiecare
… voi prefera sa imi pastrez masina si volanul meu, multumesc.
Singura problema e ca ai dreptate! Si nu pt faptul ca te-am vazut pe sens invers asta vara spre DN1 mergand spre capitala 🙂
Argumentele mele sunt asa:
– 2 roti cum ar fi scuterul sau bicicleta se exclud din cauza de soferi tampiti si zile ploioase mult prea multe.
– nu stiu cum e la voi in urbe dar la malul marii risti sa schimbi 2 mijloace de transport ca sa traversezi orasul
– personal ca sa ajung la facultate ar trebui sa folosesc 3(trei!) mijloace de transport in comun si mi-ar lua 1h. Pe cand cu masina ajung in 15 min, dar deh! unii locuiesc la periferie, zona rezidentiala, alea alea 😛
– daca mai adaug ca muncesc in centrul orasului deja ma doare capul. Fara masina sunt pierdut 🙁
– cand e vreme OK afara si am ocazia prefer sa plec de la munca unde am treaba chiar si pe jos. De obicei ma duc la max 2km distanta(dus-intors)
– exista GPL!!!
Ce ar trebui facut: macar o banda de biciclisti si un transport in comun care sa nu mai fie gratis pentru pensionari si sa lege orasul pe toate directiile si chiar si in cerc. In mod evident nu iau in calcul microbuzele deoarece nu imi surade stare de sardina pe banii mei 😀
Mikeule, pe 2 roţi motorizate făceam 25-30 de minute din Militari până la birou, drum de 1:15,1:20 cu metroul. Dar deh, la noi nu se dau scutiri de taxe pentru a încuraja 2 roţi, nu se dau nici un fel de avantaje, motoreta sau scuterul sunt văzute ca “fiţă” (deşi am avut premier motociclist, zicea el). Atâta timp cât nu se iau nişte măsuri radicale pentru a îmbunătăţi transportul în comun, degeaba suplimentează ei autobuzele, o să se blocheze de tot oraşul şi parcă văd că revenim la metoda cu numerele de înmatriculare pare şi impare… 😀
“Tocmai ce trebuie sa se fi incheiat greva Metrorex”…
Tocmai ce s-a trecut la a doua zi de grevă Metrorex…
Neliniştitule, am văzut. Şi ca să vezi coincidenţă azi, ie-te articol în Hotnews: Comparaţie între metroul din Bruxelles şi cel din Bucureşti 😀
buna asta: “fara a avea grija volanului si feririi altor dobitoci cu care partajez soseaua” 🙂
John, păi da … unii îndreaptă maşina în direcţia dorită, alţii conduc, alţii ş-oferesc… 🙂
Welcome time traveler … pe la noi greva e in deplina desfasurare.
Nu stii cumva numerele la 6 din 49?:D
La noi e riscant cu bicicleta (si nici nu e fezabil iarna), transportul in comun lasa mult de dorit, iar traficul este asa cum il stim. Mai raman doua sanse:
1. Sa stai aproape de locul de munca. Asta tine mai mult de noroc.
2. Sa ai posibilitatea sa iti decalezi programul. Daca esti genul care se poate trezi mai devreme, ai sansa sa “ratezi” atat aglomeratia de ora 7 cat si pe cea de ora 17.
Laur, am aflat azi că vor continua balamucul. Ce să mai zic?
Decalarea e într-adevăr o soluţie, am un prieten care ajunge la birou la 6 dimineaţa şi-şi continuă tabieturile de dimineaţă (cafea, ziar) acolo. Lucrează ultra-central, şi e singura metodă pentru a-şi găsi un loc de parcare la birou. Dar nu mi se pare o soluţie, mai ales că venitul de dimineaţă foarte rar induce şi respectarea orei de plecare echivalente (vii la 7, dar nu eşti sigur că vei putea pleca la 15:00). Uite nene, să încurajeze tele-workingul, sunt multe meserii care se fac cu un calculator + un telefon + acces Internet, chiar nu văd rostul să baţi zilnic drumul să stai în cur pe scaun la un birou în capătul celălalt al oraşului.
Salut lume,
Am realizat faptul ca destui de multi oameni folosesc arterele principale. De exemplu din Domna ghica pana la Universitate sau Unirii multi o ra sa mearga pe mosior sau celelalte artere principale. Daca faci acelasi traseu des poti gasi alternative mai rapide dar overall timpul nu se imbunatateste destul.
Acum 9 luni de zile Ministrul Transportorilor a iesit la tel si a tinut o conferinta spunand ca va construi 2 centuri 2 cercuri concentrice in jurul bucurestiului. Treaba asta cica se facea in 3 ani. De atunci nimic.
Solutia este eliminarea birourilor din Bucuresti si creearea Centrelor de birouri sateliti. Pe langa asta se pot construi cartiere intregi la zeci de KM distanta care sa permita deplasarea rapida.
Timpul de acasa la munca de minim 30 min e peste tot in lume. Diferenta imensa este ca la noi cand ajungi la munca esti rosu de nervi si 1 hr nu poti gandi clar.
O alta problema este ideea porsteasca cu programul de lucru. Nu este necesar sa incepem toti la 8 si sa termina la 17. Si ca sa fie lucrurile si mai grave noi suferim la momentul de fata de munca pe ture. Stiu pe cineva la electrica care lucreaza de nopate. Are cel mai rapid raspuns la probleme comparat oricine lucreaza pe zii.
Cand noi facem greve si ne tragem in jos unul pe altul altii vin cu idei de genu:
http://www.infoniac.com/environment/new-solar-energy-parking-system-for-car-stuffed-cities.html
http://www.infoniac.com/environment/new-gen-parking-lot-uses-cars-windscreens-to-generate-electricity.html