Tu, reporterul

Telefoanele cu cameră foto şi înregistrare video au adus o schimbare foarte importantă în mass-media: reporterul amator omniprezent.

Odată ce calitatea înregistrărilor făcute cu telefoanele (fie audio, fie imagini, fie filmuleţe) a crescut şi creşte în continuare, deoarece progresul tehnologic nu se opreşte niciodată. Materialul generat de reporterii amatori, simpli trecători cărora li s-a întâmplat să fie acolo când s-a întâmplat evenimentul, va deveni o parte tot mai importantă a buletinelor de ştiri.

Cel mai celebru exemplu românesc al paragrafului de mai sus este probabil scandalul accidentului lui Orban, când Gramo a făcut primele poze calde la faţa locului. Urmează zecile (sau sutele) de filmuleţe care apar în fiecare seară la ştiri, asezonate unor evenimente mai mult sau mai puţin importante, realizate cu telefonul de trecători. Inundaţii, explozii, sinucideri, incendii, diverse întâmplări apar seară de seară prin vizorul unor imagini pixelate, de 320×240 în cel mai bun caz. Pierd la calitate, dar câştigă imens la conţinut: sunt de multe ori singurele imagini proaspete, până să se lase praful exploziei, până să se stingă de tot jarul incendiului.

CNN şi-a pus mâna pe site-ul iReport.com, pe care-l descriu chiar ei cel mai bine: a brand new beta site for uncensored, user-powered news. Nici o televiziune, oricât de mare şi bogată, nu va putea întreţine un batalion de reporteri omniprezenţi. Unii reporteri amatori se vor îmbogăţi din exclusivităţi. Unele televiziuni vor triumfa asupra altora. Publicul va avea ştiri la cald, şi nu va mai face diferenţa dintre un buletin de ştiri “pregătit”, un flux Reuters sau un blog. I, report!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.