epifanie de ro

Acu’ vreo 2 zile parcam maşina, într-un loc găsit ca toate locurile de parcare în Bucureşti: cu chiu, cu vai. În jur, ca prin restul oraşului: mizerie, PETuri goale de bere (2,5 litri!), miros de pipi şi gunoaie. La trecerea de pietoni semnalizată cu panouri fotovoltaice şi LEDuri galbene aprinse intermitent se bălăngănea indecis un cetăţean cu şapcă şi privire de Dorel, care sigur nu ştia ce-i aia LED sau panou fotovoltaic. Am oftat în gând meditând la cât de rău a ajuns România şi-am traversat strada.

Pe trotuarul celălalt sunt nişte dughene. Le ştiţi: dughene de-alea de cartier făcute din plastic şi geam termopan, tapetate în reclame la bere şi ciocolată ieftine, luminate de-un bec chior şi aprovizionate cu diverse necesităţi de ultimă oră într-o seară dintr-un cartier betonat şi (fost) muncitoresc. Spre una din ele se îndreaptă un tip cu aspect de fost muncitor “la uzină, strungul 3 pe dreapta” şi zice într-o engleză foarte bună: good evening, do you have dark beer ?

Stop joc şi moment Kodak, lumea îşi încetineşte framerateul în jurul meu: adresare în engleză spre vânzătoarea unui magazin într-un cartier muncitoresc dintr-un sector mărginaş al capitalei ? asta e la fel de des întâlnit ca un elefant într-un magazin Ferrari plătind o maşină cash.

Nici n-apuc să mă dezmeticesc bine şi primei lovituri îi urmează imediat alta. În loc de bâlbâială sau o privire goală din partea vânzătoarei, urmează răspunsul prompt: I am sorry, we don’t have any!

Omul mulţumeşte cu that’s allright, goodbye! şi pleacă, lăsându-mă ca la dentist cu epifania luminându-mă: mai există speranţă ? 🙂

10 thoughts on “epifanie de ro

  1. Nu. Nu, ca berea degeaba, slackware 13.37 si aburii redresarii economice. Nu.

  2. NU,tocmai ca NU! Nu e semn bun daca PR-izdele trimit mailuri interne de genul ” we need your fatback ass soon ass…”, in timp ce vanzatoarele de la buticuri vorbesc degajate in lb. engleza.Inseamna doar ca singurul lucru pe care l-ar cumpara un strain in Ro este berea, nu serviciile scumpe si proaste ale firmelor diverse. Si mai e semn ca in cartierele muncitoresti se invata engleza la scoala, iar in Centrul Bucurestiului, in Pipera si Primaverii se invata ori la hotel(cu ora),la puscarie,in armata sau pe Goagal( in timpul sedintelor din Parlament).Deci,inca nu!

    1. PR-izdele intră în categoria agenților imobiliari, adică rău cu ele, da’ mai bine fără ele 😀

      În schimb e corect, de la “ză dacs cam from ză tracs” la “I am sorry, we don’t have any” e distanță lungă și-ar trebui inversate capetele sforii…

    1. Că cineva în poziția respectivă știe engleză și are deschidere spre o piață a muncii mult mai largă.

      Deși într-adevăr e trist că-n centru sau la restaurante de fițe nu găsești așa ceva, da’ bine că găsești la tonete de cartier.

      1. Pai stai tu esti uimit de el ca a intrebat in engleza sau de vanzatoare ca a raspuns? El poate chiar nu era roman. De ea ca a raspuns intr-adevar e ceva 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.