priza românească

După o zi cu ceva meştereală, fiind in ză mood de şuruburi ca să zic aşa, m-am dus la un magazin cu chestii pentru meştereli în căutarea a diverse. Printre astea, vroiam să-mi cumpăr un prelungitor cu mai multe prize (popular numit tripluştecăr) pentru tonele de ştechere localizate în spatele televizorului. Cerinţele erau simple: să aibă minim 5 prize şi buton de on/off, ca să pot opri dintr-un foc divaisurile care nu-s critice (adică totul în afară de TV şi receiverul UPC). Oferta era compusă din omniprezentele chinezării şi turcisme de care mă feresc mereu (m-a amuzat teribil o marcă turcească: Sentyment), ceva de la Legrand care nu arăta prea de încredere, una nemţească pătrăţoasă cu 6 prize (FOARTE mişto, o recomand cu încredere, e excelent lucrată) şiiiii produsul românesc, făcut la Relee Mediaş. Eh, şi m-a mâncat în posterior să fac pe patriotul şi să cumpăr produs românesc, deşi mai bine îmi dădeam cu şurubelniţa peste degete.

Pentru că nu-mi place să ţin colaci de cablu aiurea prin casă, mi-am luat prelungitorul fără fir, împreună cu nişte cablu serios de 1,5 mm pentru a-l monta pe cont propriu, frumos tăiat la lungimea necesară. Şi-am ajuns acasă, unde-am purces să-l montez. Aici a început luarea cu mâinile de cap, şi promisiunea că nu voi mai comite vreodată greşeala de-a cumpăra tâmpenii româneşti. I-am tras 2 poze ca să înţelegeţi despre ce e vorba.

Primele îndoieli legate de produs apar când îl desfacem pentru a-i pune firul. Are 2 şuruburi (cu şaibă) montate într-un capăt … şi-n celălalt capăt e capsat. Adicătelea, nu poţi desface de tot obiectul, ci doar un capăt. Prin capătul ăsta se presupune că desfăşori toate operaţiunile.

După aia, trebuie să scoţi întrerupătorul ca să ai acces la şuruburile pentru prins firele. Întrerupătorul e montat pe clipsuri, unul din ele rupându-se scurt în momentul desfacerii. M-am gândit dinainte că poate l-au proiectat pentru a fi rotit şi scos frumos, dar nu: pintenul de plastic e mai lat decât fanta din marginea carcasei. În fine, am scos întrerupătorul şi a trebuit să-i desfac firele pentru că sunt prea scurte şi altfel nu poţi scoate primul segment de plastic, ca să ajungi la şurubul pentru firul de împământare.

Mufa pentru firul de împământare e băgată în aşa fel sub buza de plastic încât nu poţi strânge ca lumea cu şurubelniţa, trebuie s-o ţii câş. Şi când ajungi să strângi bine firul, se răsuceşte toată mufa împreună cu firul băgat, căci cuprul nu e fixat în vreun fel. Am strâns-o ţinând contră cu altă şurubelniţă. Firele de la întrerupător sunt lipite cu 0,0000000000000000003 miligrame de cositor pe lamelele prizelor, şi asta la o priză care are rating de 4 kilowaţi.

Din nou, la o priză de 4 kilowaţi, cablul trifilar nu are loc prin gaură. A trebuit să-i scot manşonul şi să forţez bine nota ca să încapă. După aia, evident că întrerupătorul nu mai stătea bine la locul lui, aşa c-a trebuit să-l fixez cu vreo 3 rânduri de bandă izolatoare. Cablul de 1,5 mm abia a intrat şi el, dă-i şi chinuie-te şi strânge neicuşorule cu patentu’.

Mi-a trebuit mie întrerupător…

9 thoughts on “priza românească

  1. Păi, barem, zi-o p’a’ bună, nemţească, dacă mai reţii marca, să ştim şi noi ce să cătăm, in ză future!

    1. Hm, se pare că nu e nemţească, ci ungurească şi produsă de-o fabrică care-a fost cumpărată de Legrand. Se numeşte Kontavill şi arată aşa.

  2. minunat!!! si eu am luat un steker in care nu intra cablul trifilar. l-am belit si am bagat doar doua, pe cele obligatorii, iar pe cel de-al treilea l-am palmat cu scoci.
    da’ de bateria de dus “for ever” ai auzit? m-a tinut doua sau trei bai.

    1. Păi dacă n-ai împământare la priză, al 3-lea fir e oricum în plus deci n-ai pierdut nimic. Asta cu duşul e precum garanţiile alea pe viaţă: nu precizează pe viaţa cui e garanţia 😀

  3. Departe de mine sa le fac reclama, dar in IKEA ai fi gasit ‘triplustecher’ cu 8 prize la un pret ok. Eu mi-am luat doua. Partea proasta e cablul de doar 1.5m.

  4. Dacă mai e cineva interesat, am găsit priza ungurească la 30 de lei în Selgros. Da, mi-am luat încă una, că nu se ştie niciodată 😀

    1. Am studiat şi eu una de-aia, dar e cam inutilă. De ce: e tot chinezească; nu am modem pe linie telefonică, iar cablul TV nu mai e de mult aerian (plus că dacă pocneşte, pocneşte modemul şi STBul lor, aşa că nu-mi pasă); n-am priză cu împământare la aparatură (şi nici nu prea trebuie, împământarea e pentru a evita curentarea omului şi nu stau cu mâna pe TV sau STB). Tot în triplu-ştecherul făcut de mine am încredere mai multă 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.