tunis, jour #65

Știți bancul ăla cu americanii care s-au chinuit 3 ani ca să facă un pix care să funcționeze în spațiul cosmic, pe când rușii au folosit un creion ?

Omuleții ăștia au avut alegeri recent. Pentru a se asigura că nu se votează de mai multe ori, fiecare votant băga deștu’ arătător de la mâna stângă în cerneală înainte de-a vota. O cerneală care nu pare să se șteargă prea ușor, dat fiind că mulți aveau azi deștu’ colorat zdravăn. Da’ nu nene, noi ne-am chinuit cu ștampile, abțibilduri lipite pe buletin, tâmpenii.

Sursa foto: Associated Press.

6 thoughts on “tunis, jour #65

  1. Da sa fim seriosi cum sa votezi de mai multe ori? Oamenii din sectiile de votare sunt pusi de marioneta? Asta e incompetenta domle. Ce sa ne pictam noi ca niste cretini nu sunt in stare sa verifice un nume corect.

    1. Glumești sau vorbești serios ? adu-ți aminte de ultimele scandaluri cu autobuzele întregi de votanți care erau plimbate între județe. E drept, acu’ s-or fi modernizat și aranjează listele direct la numărătoare …

  2. E, şi care e treaba, au pus deshtu pă islamistu’ moderat sau pe ăla cu sharia? Pentru europeni, ca turişti, era mai convenabil un Ben Ali corupt dar anti-islamic.

    1. Ăla moderat, adică Ennahada (sau cum s-o scrie). Bine, din zvonuri am înțeles că n-ar fi sărit de 50%, așa că tot vor trebui să facă parteneriat cu alții. Au avut și “avantajul” că au fost interziși pe vremea lui Ben Ali, așa că probabil mulți dintre cei mai în vârstă au amintiri nostalgice. Ben Ali a avut per total o influență bună, ca și Habib Bourguiba; e-adevărat, și multe-multe bube, dar ie-te că tunisienii sunt educați, au infrastructură, au școli, sunt civilizați în atitudini, toleranți, s-a abolit poligamia și divorțul unilateral (în legea veche, bărbatul putea să dea o soție afară din casă fără nici o justificare și ăla era divorțul). Per total: destul de moderni mai ales în contextul continentului.

      Sunt curios însă cum vor evolua răbufnirile de genul tentativei de incendiere a televiziunii Nessma pentru difuzarea filmului Persepolis sau atacul unora asupra unei universități care-a refuzat să înscrie studente cu vălul pe față.

      Pe locul 2 este PDP, partidul democrat progresist. Să vedem ce anunță săptămâna asta.

  3. Ca şi la noi, la revoluţie, nu trebuiau să renunţe la părţile bune ale vechiului sistem (poligamia :)). Sper ca din primăvara arabă să nu să aleagă prafu’ şi să ne trezim la putere, din Siria până în Maroc, cu nişte wahhabiţi intoleranţi şi juraţi antioccidentali.

    1. Nu știu dacă știi, da’ pentru mai mult de-o nevastă tre’ să dovedești că ai cu ce le întreține pe toate ! 🙂

      În privința primăverii arabe, eu sunt foarte-foarte sceptic. Impresia proprie e că băieții ăștia laici (așa dictatoriali cum erau ei) și-o luaseră în cap după atâta trai bogat și susținuți de Occident fiind, chestie care n-a mai convenit ălora de i-au instalat la putere. Și asta se întâmplă acum, schimbarea marionetelor… altfel, de ce nu intervine onor NATO prin Siria, prin Yemen sau prin Somalia ? că n-au ce lua de-acolo. Afghanistanu’ e tentant de eliberat că au mult litiu, în Iraq a cam secat izvoru’ de contracte … las’ ca are Iranu’ nește gaz tentant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.