acţiunea fermoarul

Ţi-am atras atenţia cu bannerul? bun. Încerc să popularizez un lucru simplu, pe care-ar trebui să-l ştie şi să-l aplice toţi şoferii: regula fermoarului.

De ce regula asta ?

Atunci când două benzi de circulaţie se unesc într-una singură, mereu apar probleme de prioritate. Şoferii din ambele cozi au impresia că au stat mai mult la coadă (o chestie pur psihologică, după cum scrie şi Tom Vanderbilt în cartea Traffic) şi vor să forţeze intrarea pe bandă în detrimentul celui de lângă el. Prioritatea în acest caz nu este precizată explicit în codul rutier, iar codul rutier nu mai e respectat de mult pe străzi. Din chestia asta rezultă claxoane, nervi, înjurături şi alte incidente în trafic.

Bun, ce înseamnă regula fermoarului ?

Regula fermoarului înseamnă că cele două benzi se unesc într-una singură cu maşinile lucrând la fel ca dinţii unui fermoar: intră o maşină de pe banda din dreapta, apoi una de pe banda din stânga, apoi iar una din dreapta, iar una din stânga şi aşa mai departe. Poate unii dintre voi o aplicau până acum fără a o conştientiza, din bun-simţ. Astfel se asigură un flux de trafic constant, fără probleme şi claxoane. În Germania se cheamă Reißverschluß şi alte ţări o încurajează prin autorităţile rutiere.

Atenţie: nu trebuie să schimbaţi banda înainte de-a ajunge la punctul blocajului ! dacă faceţi asta, anulaţi toate beneficiile metodei. Pur şi simplu mergeţi normal până unde se termină banda şi aplicaţi metoda fermoarului.

Ce pot face eu ?

Dacă eşti şofer, trebuie doar să aplici regula. Dacă ai prieteni, rude sau cunoştinţe care conduc: spune-le despre această simplă regulă. Dacă eşti într-o maşină şi vezi că şoferul se agită într-o situaţie ca asta … spune-i despre regula fermoarului în trafic. Cu cât este mai cunoscută, cu atât regula fermoarului va funcţiona mai bine şi vom evita balamucurile din trafic provocate de şantierele interminabile. Dă mai departe acest link cui crezi că-i va folosi, eventual.

Să facem cunoscută regula fermoarului !

10 thoughts on “acţiunea fermoarul

 1. Buna initiativa, dar daca nu se legifereaza asta (probabil am exagerat putin) nu prea cred ca sunt sanse. Cati de pe banda obturata se vor risca s-o aplice cu atatia bizoni pe sosele?

  1. Nici în afară nu-i legiferată peste tot și funcționează. Cu cât știu mai mulți de ea, cu atât mai multe șanse să funcționeze. Eu deja o aplic fără prea multe discuții, mă bag imediat ce trece mașina vecină. Dacă protestează vreunu’, îi explic 🙂

   1. Hehe. Eu o aplic cand sunt pe banda prioritara in sensul ca cel din fata lasa unul, pleaca, apoi las eu unul si apoi plec.
    Din pacate de multe ori se gasesc 2-3 care sa forteze dupa cel pe care l-ai lasat.
    Sper sa ajunga si la noi populara metoda si sa nu ai emotii cand vrei s-o folosesti de pe banda fara prioritate. Atunci am sa fiu si eu fericit ca ne-am mai civilizat in trafic. 🙂

    1. Asta cu băgatul după ala pe care l-ai lăsat e o țigăneală. Claxon și deștu’ la obraz … sau cel mijlociu în aer. Ar trebui un semn specific pentru asta.

 2. Deocamdata la noi parca se spune clar ca cel caruia i se termina banda trebuie sa schimbe banda, insa nu inainte de a da prioritate celor care eventual circula pe banda pe care vrea sa intre. Daca s-ar aplica exact, ar imbatrani cei a caror banda se termina. Regula asta a fermoarului e mai mult de bun simt pe la noi, insa ar fi interesant sa fie bagata si in codul rutier pentru ca mi se pare cea mai corecta in astfel de cazuri.

  1. De acord că ar trebui introdus în cod, aceeași situație descrisă de tine se întâlnește când intri de pe-un drum secundar pe drum principal care-i plin de mașini bară la bară. Trebuie ținut minte că oricând poți fi de cealaltă parte a baricadei, și nu te-ajută nimic să fii încrâncenat cu legea în mână 🙂

 3. Santem in tara “taranilor” cu BMW de 200-300 cai putere !!
  Crezi ca un asemenea animal te lasa sa treci??

  1. Comportamentul nu ține neapărat de mașina condusă, din păcate. Am întâlnit idioți și în Logan, și în Volkswagen, și în Jaguar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.