newton-virus-objectsqDe vreo 2 zile încoace, mare tam-tam pe toate posturile de ştiri despre “ohincredibilvirusulboaladigitală” care a infectat tot sistemul informatic ce interconectează birourile şi sediile poliţiei, procuraturii, penitenciarelor, judecătoriilor şi ce-o mai fi pe lângă. Cea mai tare replică auzită: “virusul a pătruns în penitenciarul Jilava” ! îmi şi închipui o formă de viaţă amorfă, gen amoebă sau euglena verde, strecurându-se pe lângă nişte porţi metalice nevopsite de dooj’ de ani, ferindu-se să fie văzută de ochii vigilenţi ai paznicilor de penitenciar, aşa încât “să pătrundă în Jilava”. Retarzilor.

Din bucăţelele de informaţii desprinse de pe la TV (pentru că nu există nici un reporter care să aibă habar de informatică, şi oricum n-ar prea fi interesant un raport tehnic pentru marele public) ştim aşa:

– obiectul a pătruns în reţeaua lor printr-un stick USB. Păi, înseamnă că dl. angajat al forţelor de ordine şi-a plimbat stickul pe unde nu trebuie, dar chestia asta trebuia să fie prevenită în primul rând deeee … antivirusul instalat pe staţia de lucru din reţeaua respectivă în care şi-a băgat dl. angajat stickul! eşec #1.
– după eşecul #1, viermele (căci viruşi “bărbăteşti” nu mai există de multă vreme, acum sunt doar bălării făcute cu scripturi şi kituri de creaţie) a început să bântuie fericit pe staţia de lucru, după care a început să se răspândească în reţea. Păi, eşec #2: de ce nu era filtrat traficul între nodurile WAN-ului, de ce conexiunea era “la liber”, de ce nu se foloseau VPN-uri pentru acces?
– sistemul folosit este bazat (de ce ne-am mira oare) pe Windows. Windowsul aşa cârpit cum e el, dacă e ţinut actualizat şi patchuit la zi, nu se infectează chiar aşa uşor. Un cică-informatician care vorbea pe la TV zice că “Microsoft a furnizat un sistem de protecţie, dar acesta nu era instalat”. Aici e vorba probabil de prostia aia de utilitar pentru îndepărtat spyware/malware pe care o oferă Microsoft gratuit, numit Windows Defender, căci alte mari sisteme de protecţie nu prea oferă băieţii din Redmond. De ce nu era instalat Defenderul, de ce nu era staţia actualizată la zi (presupun că dacă menţionez WSUS, deja vorbesc avioane pentru departamentul lor IT)? eşec #3.
– toată afacerea cu licenţe cică ar fi fost vreun milion de euro. O licenţă de Office e vreo 250-300, una de Windows vreo 150, deci în ăia un milion ar intra vreo 3000 de pachete Win+Office, fără a calcula discountul de volum. Hai să mai zicem c-au băgat băieţii vreun SQL Server, vreun Windows Server … nu contează. Să înţeleg c-aţi făcut precum cu Passaturile V6 la care n-aţi mai avut bani de asigurare şi benzină, şi aţi uitat să cumpăraţi şi firewall şi antiviruşi? eşec #4.
– ce oameni au în IT, de le-a luat două săptămâni pentru a opri viermele? şi de ce trebuie ca, citez, “specialiştii IT refac de la zero configuraţia şi datele fiecărui calculator” ? eşec #5.
– din alte surse pe care nu le menţionez, mai ştiu şi că reţeaua asta trâmbiţată a poliţiei şi celorlalte ESTE DESCHISÄ‚ ÎN INTERNET. Păi bine bă nene, pe lângă toate pilele şi comisioanele pe care vi le aranjaţi, chiar nu găsiţi şi vreo 2-3 băieţi mai deştepţi pe care să-i fericiţi cu vreo mie-două de euroi pe lună, şi să aibă grijă de jucărelele astea pe care nu le ştiţi folosi? eşec #6.

Vai de voi.

 

8 Responses to poliţia virusată

 1. Aia e, tată! De unde bani pentru IT când iau Logane de 70000 de euro?:)))

 2. trowftd says:

  @Nelinistitu’: Noua romanilor ne place sa facem treaba asta: aruncam cuvintele asa, la gramada (si la misto totodata) si ne dam si mari cunoscatori. Logan-urile alea de 70000 erau complet echipate … daca tu le faci mai jos cu sirena, radar si tot ce-i mai trebuie, te rog, participa la licitatie si da-i pe toti pe spate.
  M-am saturat de senzational, de presa, si de toti care se uita in gura ei.

 3. VAXXi says:

  Bre, nu e chiar aşa, a despicat unul firul în patru (pe Softpedia parcă), cu preţurile utilajelor montate, şi n-a ieşit a naibii maşină mai sus de 35 mii, cu toate cele pe ea. Maşina în sine nu e mai mult de 10 mii, nu-mi spune că au utilat-o de 60 mii euro, că n-au pe ce.

 4. Aşa e, Vaxxi. Da’ domnu’ poliţai “trowftd” a participat cu siguranţă la licitaţia cu sirenă şi radar şi ştie mai bine. Bai dă uei: toate aveau radar? Dar, mă rog, scuze, altul era subiectul. Desfiinţează cu contraargumente solide ce scrie presa despre voi şi pe urmă ieşi la atac.

 5. VAXXi says:

  Bre, nu e deloc poliţai 😀

 6. trowftd says:

  Nu are rost sa discutam aici lucrurile astea … nu stiu cine a despicat firul in patru si unde, dar m-as mira sa fi avut informatii exacte. Stiu problema mai indeaproape, ca sa zic asa … nu doar aruncam niste vorbe.
  Nu am nimic de castigat din treaba asta, stai linistit. Ma deranjeaza insa “opinia publica” si faptul ca toti romanii se pricep la toate. Datul cu parerea, sport national.

  Pana la urma, nu are nici o importanta … poate sa ramana si ca voi. Whatever.

 7. andix says:

  intamplator mi s’a cerut sa fac un pret pentru un cruiser de la highway patrol. pur intamplator, zic, intrucat firma la care lucram se ocupa si cu “dintr’acestelea”. atentie, vorbim de dolari canadieni. redau niste preturi rotunjite, din memorie.
  CVPI’ul a fost 39,000 CAD (CVPI = Ford Crown Victoria). luminile de pe masina au costat 1,100 CAD, doar pentru ca am luat “ultimul racnet”, LED’uri peste tot. cutia de sunet a fost 400 CAD (PA + sirena).

  cusca pentru detinuti care a inlocuit bancheta din spate putea fi 3,000 CAD, dar highway patrol nu face arestari deci n’au vrut. au zis ca vor doar un separator intre banchetele fata/spate, care a costat 700 CAD.

  inca 700 au fost front bumperele. detectorul de detectoare radar a costat 1,700 CAD, radarul 2,300, computerul 1,000, mountul pentru computer cam 400 iar sistemul radiomodem 400. GPS’ul inca 600 CAD. mai adaug 550 pentru kitul de prim ajutor, 200 pentru rack’ul utilitar de pe scaunul dreapta si 200 pentru consola dintre scaune. radio’ul nu a intrat in pret, intrucat aveau de la un cruiser vechi facut praf intr’un accident.

  ia sa vedem: 39,000 + 1,100 + 700 + 400 + 1,700 + 2,300 + 1,000 + 400 + 400 + 600 + 550 + 200 + 200 = 48,550 CAD. din care, atentie, 39,000 a costat DOAR masina. care NU e logan, ci ditamai salupa de Ford. CVPI’urile sunt versiuni de Crown Vic cu modificari serioase, facute sa reziste la ralanti lung, drumuri accidentate si impact frontal, respectiv lateral, la viteza, etc, etc, etc….

  la cursul de azi, asa cum mi’l dau mie bancile, 48,550 CAD = 29,585.505 EUR.

  trowftd, io zic sa nu ne punem mintea la afacerile romanesti gen Motorola, borduri, Sidex, tigareta si altele asemanatoare. ca nu suntem stapanii adevarului absolut. vino cu o lista detaliata de costuri pentru jucariile alea de loganuri, altfel se cheama ca ai vorbit ca sa te auzi. in Canada chestiile astea nu sunt secrete, iar ultima data cand am citit parca era democratie si in romania. ar trebui sa fie informatia la liber, nu?

  … sau ma insel? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.