Deci, după cum ziceam în precedentul articol, veni vremea să fac review la laptopul nou … care se întâmplă să fie și cu Windows 8, pentru distracție maximă. De menționat că anterioarele 3 bucăți de laptopuri din dotare au fost 1 PowerBook și 2 MacBook-uri (simple, nu Pro) – PowerBookul și acum mi se pare cel mai frumos.

Pagina lu’ Dell din State pentru Dell Latitude E6530 este aici. La noi se vinde cu prețuri între 4000 și ~6000 lei în funcție de configurație – eu îl am p-ăla cu i5 și 4 GB RAM, deci cam pe la mijloc.

O să scriu minirecenzia mea comparându-l cu cele 2 Bookuri pomenite mai sus. Pun concluzia la început, pentru că-i similară cu opinia lui Linus Torvalds după ce și-a cumpărat ChromeBook: Why do PC manufacturers even bother any more? No wonder the PC business isn’t doing well, when they stick to just churning out more crappy stuff and think that “full HD” (aka 1080p) is somehow the epitome of greatness.

Așaaa. Fără o ordine anume, iată ce îmi place și nu îmi place la el. Din păcate, sunt cam multe la “nu îmi place” 🙂

1. Deschiderea capacului se face cu zăvor și nu cu magnet. Și PowerBookul avea zăvor, dar era unul finuț. Dell are un adevărat foraibăr bazat pe 2 gheruțe metalice care ies din marginea de sus a capacului când este deschis.
2. O chestie extrem de enervantă și stupidă: balamaua capacului este prea rigidă – când ridici capacul, jumătatea inferioară a laptopului (partea cu tastatura) se ridică de pe birou ! În schimb, e suficient de moale încât permite ecranului să vibreze vizibil când tastezi mai repede/apăsat.
3. Are touchpad … un touchpad infect. Deși am instalate ultimele drivere, din când în când i se pare că fac o mișcare de scroll chiar când ridic degetul de pe touchpad, ceea ce duce la acțiuni nedorite. Trăiască mouse-ul clasic pe cablu USB.
4. Are nipple, care a necesitate și 3 butoane în marginea metalică a tastaturii. Cine naiba mai folosește așa ceva în ziua de azi ? în plus, merge ca naiba de prost.
5. I-au pus keypad. Ok, să zicem că e util unora și e vina cui îl cumpără. Dar din cauza acestui numpad inutil, toată tastatura împreună cu touchpadul au fost mutate spre stânga și implicit poziționate asimetric față de ecran. Dacă faci poziționarea mâinilor având ca reper colțurile laptopului … ghinion.
6. Are un ventilator care nu se oprește NICIODATĂ, doar schimbă vitezele. Și suflă vitejește, niciodată nu se-oprește, chiar fără nici o aplicație pornită.
7. Microfonul integrat preia zgomotul ventilatorului – un coșmar pentru ăla cu care vorbești pe Skype să audă vvvjjjjVVVVJJJJJvvvvvvjjjjjjj permanent. Da, i-am făcut și update de BIOS… nimic. Toate Bookurile erau extrem de silențioase.
8. Din motive de Windows 8, drivere sau hardware: mouseul Bluetooth se oprește la 15 minute după conectare (și nu se mai reconectează de fel, trebuie reîmperecheat) iar la fiecare restart interfața WiFi este dezactivată în Device Manager și trebuie activată ad-labam. Trăiască șoarecul standard pe USB.
9. Avem rezoluție full HD 1920×1080 pixeli … pe ecran de 15 inch. No shit, Sherlock.
10. Backspace-ul scârțăie. La propriu, scârțăie – face un zgomot enervant de plastic frecat pe plastic.
11. Iluminarea ecranului e implementată cu picioarele. În loc să facă o tranziție lină între stări (cum făcea MacBookul), ăsta pâlpâie de parcă-i stroboscop de discotecă, extrem de enervant. În schimb, iluminarea tastaturii au rezolvat-o simplu: nu se ajustează automat, o ajustezi tu pe 3 niveluri. Braindead.

De bine:

1. DVD-ROMul se poate scoate și înlocui cu o baterie extinsă. Ar fi și cazul, bateria standard nu pare să ducă mai mult de 3-4 ore.
2. Designul e frumușel (argintiu/metal/industrial).
3. Construcție solidă, 2 șuruburi Philips lucioase la baza ramei ecranului, șasiu metalic. La fel ca o tastatură IBM Model M, cred că poate servi cu succes ca armă albă.
4. Porturi USB și cele 2 din spate sunt montate la unghi de ~45 de grade pentru acces mai ușor și suficient de distanțiate pentru a le folosi pe toate simultan (s-aude, Apple ?)

Cu Windows 8 nu mă mai deranjez – e o prostie sinistră și urâtă. 7 e mult mai rezonabil.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.