țeapă cu PostNL și eud.dx.com

Pentru cine nu știe încă, dx.com este un site care vinde toate chinezăriile posibile la prețuri “de producător”. Cele două mari probleme cu cumpărăturile din China sunt două la număr:

– transportul durează o veșnicie dacă nu plătești (destul de mult) pentru curierat cu DHL sau firme echivalente
– pachetele trec prin vamă pentru taxare suplimentară (TVA și taxe de import).

Chinezii veseli de la DX au găsit însă o soluție: pachetele sunt rutate prin Olanda, având ca partener PostNL (poșta olandeză, zic ei). Ținând cont că ele vin tot din China, modul prin care intră în Europa nu este clar lămurit nicăieri.

Cu toate astea, ni se promite livrare intracomunitară cu PostNL și eud.dx.com: fără taxe, fără TVA:

promisiuni dx.com

Un om de bun simț (ca mine 😀 ) ar presupune că importul în Olanda se face legal, din moment ce produsele achiziționate de pe eud.dx.com sunt mai scumpe decât cele de pe site-ul principal, dx.com. Să luăm spre exemplu acest router: site-ul global îl vinde la 26.99 USD, site-ul european îl vinde la 27.45 EUR. Chiar și luând în calcul recenta creștere a dolarului american, 1 EUR este încă 1.07 USD. Prețul “european” al obiectului reiese undeva pe la 28.89 USD, deci cu aproape 10% mai scump (și atenție, plata pe eud.dx.com se face tot în dolari).

produs_2

produs_1

Mai departe, ni se promit niște timpi extraordinari de livrare: 2-4 zile pentru prelucrarea comenzii, 9-11 zile pentru livrare.

shipping

Prima comandă: plătit pe 28 ianuarie, pachet preluat din China în 3 februarie, ajuns în România pe 13 februarie, avizat la oficiul poștal de cartier pe 16 februarie, ridicat pe 17 februarie. Bun.

A doua comandă: plătit pe 25 februarie (după terminarea perioadei de sărbătorire a anului nou chinezesc, ca să n-avem discuții), primul pachet plecat pe 4 martie (5 zile în loc de patru, restul pachetelor au plecat și mai târziu), sosit în România pe 12 martie șiiii … 16 martie ajuns în oficiul poștal de vamă, deși pachetul apare ca având sursă Olanda (deci n-ar avea ce căuta acolo). Sun la oficiul vamal, pe fix nu răspunde nimeni, noroc că exista un mobil listat la care a răspuns o doamnă amabilă care mi-a explicat: au fost notificați că pachetele venite pe filiera Olanda nu sunt taxate vamal, deci trebuie plătite taxele la ridicare. Așadar, ori ceva-undeva s-a stricat, ori metoda folosită de chinezi era incorectă și-acum au fost prinși cu cioara vopsită.

Ce se plătește ? să luăm informația de la sursă:

taxe vamale

În concluzie, ne încadrăm la cazul B (bunuri achiziționate prin Internet), deci:

– până în 10 EUR, nu se plătește nimic
– 10-150 EUR, se plătește doar TVA de 24%
– 150-700EUR, se plătește TVA 24% + taxa vamală forfetară de 2,5% (deci: (preț * 2,5%) * 24% = preț * 1.025 * 1.24 = 1.271 x prețul de vânzare, cam 27 USD la 100 USD plătiți).
– peste 700 EUR, se plătește TVA 24% + taxă vamală conform catalog

Mai merită? depinde de produs. Uneori produsele tot sunt mai ieftine decât echivalentul cumpărat din Europa, dar să nu uităm de așteptarea de aproximativ o lună pentru primirea produselor și bătaia de cap cu vama (vama din orașul meu livrează pachetele externe într-o singură zi pe săptămână).

Săpând un pic pe forumul DX, observăm că problema este raportată de mai mulți: aici, aici, aici, aici, aici sau aici găsiți alți nemulțumiți de schimbarea asta. Pe unul din topicuri, un reprezentant DX spune:

Dear EUD Customers,
We have launched a new policy on Feb.26. That is Import Tax & VAT Insurance Service. If you buy the insurance SKU (844377218), we can compensate all tax fees to you when your packages are held in customs.
But the order placed before Feb.26, we can compensate a part tax fees when your packages were held in customs. So you can contect our service team to solve this problem.
Best Regards

Admirabil, deși nu m-a informat nimeni de chestia asta 🙂 ideea este că trebuie să cumperi în comandă un obiect virtual de 3 EUR, care este “asigurarea împotriva taxelor vamale”. Dacă pachetul tău ajunge în vamă, atunci primești banii înapoi pentru taxele vamale. Dacă n-ai cumpărat asigurarea asta virtuală … ghinion, cum s-ar zice. Un alt comentariu promite returnarea taxelor vamale și pentru cazurile în care nu s-a achiziționat asigurarea:

We only compensate tariff fees when your order held on customs. You need to receive the order and pay the tax first, then you send the tax proof to our service email. After we confirmed, we will refund the tax to you.
If the packages were delay by other reasons, we do not compensate it.
All orders in EU Direct are shipped from China, not Europe. We do not have EU warehouse now.

Vă țin la curent dacă se țin de cuvânt.

Săpând și mai departe, găsim și metoda prin care făceau ei rutarea prin Olanda (care nu prea merge în România, din moment ce limita la noi e 10 EUR):

We will send the packages from HongKong, China.
Then you did not pay the extra taxes, cause we will ship your order to you disassembly when the order amount is more than $30.
Please do not worry.

Așadar, comenzile erau “sparte” în mai multe colete pentru a intra cu valoare declarată sub nivelul la care se percep taxe vamale. Un alt client scrie însă pe forumul lor:

Sorry, I have forgotten to say the most important thing: even if it comes from NL post, they know it’s coming from china, and this the reason for them asking.
I still have FIRST package, small one, I see on one side it’s coming from NL post, and customs declaration, the other side I DO NOT SEE see it’s coming from China, it’s from MAE SALONG in Rotterdam.

Așadar, au și cărăuși neoficiali din moment ce MAE SALONG din Rotterdam a expediat al doilea pachet 🙂

Bun. Ce putem face ? în principiu, nimic. Orice loophole este închis la un moment dat, iar în această situație eud.dx.com dispare ca alternativă pentru cumpărături din China, deoarece prețurile sunt mai mari decât ale produselor chinezești puse pe eBay și s-a pierdut avantajul livrării intracomunitare. Tot din discuțiile de pe forum, se pare că etichetele pachetelor vin marcate cu un sticker galben care informează că produsele nu se supun articolelor 9 și 10 din Tratatul Comunității Economice Europene … cu alte cuvinte, grija taxelor a fost pasată la cumpărătorul final din moment ce Uniunea Europeană acceptă intrarea acestor articole în comunitate fără plata taxelor.

Pentru chinezării în regimă de urgență, vă recomand EU.BangGood: oferta nu este foarte variată, prețurile sunt mai mari decât pe DX sau eBay, oferta este destul de redusă în comparație cu aceleași DX/eBay, dar există opțiunea de livrare din depozitul UK. Livrarea este “fizică” (produsele chiar se află în UK) și comanda mi-a venit în 4 zile de la plată prin Royal Mail, la oficiul poștal din cartier. Dacă sunteți dispuși să așteptați, comandați direct din China și calculați cât veți plăti la vamă cu detaliile de mai sus. Un tabel ajutător:

calcule taxe

Întrebările “de ce trebuie să plătesc TVA la un produs pentru a cărui producție statul nu a contribuit cu nimic” sau “taxe vamale pentru un produs care nu se produce intern” … în alt articol.

17 thoughts on “țeapă cu PostNL și eud.dx.com

 1. Am luat un Minix Neo X7 de pe DX si a durat 6 saptamani livrarea in Australia.
  Dupa 4 saptamani de asteptare am trimis email la service si raspunsul a fost: “airmail package can take 7~30 working days”. S-au incadrat cu limita in intervalul asta, dar nu pot sa cred decat ca l-au trimis cu vaporul.
  Nu am de gand sa mai repet experienta.

  1. A durat 4 saptamani pana a plecat pachetul din China ? ar fi culmea ironiei sa-l fi adus din vreun depozit european.

 2. Eu am lasat-o mai moale in ultimul timp cu DX-ul, dar mai bag comenzi de pe Aliexpress – am mai multe alternative de pret la acelasi produs si aleg produsele cu cele mai multe comenzi. Pana acum nu am avut surprize, dar nici nu m-am mai aruncat la chestii grele – cea mai scumpa a fost o camera de trafic. Din pacate, in ultima luna (cand mi-a ajuns comanda la camera) se pare ca s-au activat cei de la vama (pana acum comenzile imi ajungeau direct cu factorul postal acasa) si a trebuit sa ma deplasez la oficiul postal cu vama (de pe Bd. Libertatii, zona Casei Poporului) si sa platesc TVA la valoarea declarata de mine (apropiata de adevar).

  Referitor la timpul de livrare, cam toate comenzile de pe Aliexpress au ajuns in aproximativ 3 saptamani.

  1. Mda, cred că s-a activat/modificat ceva prin vamă căci am găsit comentarii similare și de la oameni din restul țării. Eu am o săptămână în plus la livrare din cauză c-atât durează tranzitul din capitală în provincie 🙁

   Chinezii de la DX au răspuns pân’ la urmă cu ceva de genul “ne pare rău, trebuia să achiziționați asigurarea de vamă SKU 844377218, dar vă returnăm parțial taxele plătite” și-au dat 8 USD prin Paypal înapoi (deci nu store credit).

 3. Fratilor eu locuiesc in Bucuresti,am cumparat doua pulovere din Anglia,si mi-au trimis aia coletul prin PostNL. Pe site-ul PostNL arata ca acest pachet e deja in Romania de 1 saptamana,iar la Posta Romana mi s-a spus ca e disparut fara urma,in sensul ca nu stie nimeni nimic de el. Stie careva unde ma pot duce sa-l iau?

   1. Mie mi-a trimis un prieten din Olanda un pachet cu PostNL si cand ma duc pe site-ul postei romane ca sa imi pun tracking number nu mi-l gaseste.. am inteles ca PostNL livreaza in Ro cu TNT sau DPD. Btw si eu tot in Bucuresti locuiesc 😀

    1. Ți l-a pus cu livrare normală sau vreo altă modalitate ? Poate vine prin vreun curier. Oricum, de la shipped din NL până în RO durează vreo 5 zile lejer.

 4. Aha, mi-am dat seama acum ca, am inteles ca e site eud.dx.com din Anglia vine prin posta la mine acasa, dar am primit aviz ,sa merg la Vama Timisoara… eu am facut multe comenzi la eu.banggood.com e cel mai tare si vine colete direct la mine acasa 😀 (cam 1-2 sapt prin Sweden Post) dar la eud.dx.com (peste 2 sapt)… Asta e 🙂

 5. Eu comand de pe Aliexpress, pentru uz personal. Astazi am patit-o si eu cu NL Post, mi-a fost redirectionat pachetul catre OP5 ghiseul 4 🙁

  Mie nu mi-e de taxa ci de aglomeratie si bataie de cap.

  Cu sweedenpost nu am avut nici o problema pana acum. Cu NL post prima comanda si direct la vama, am sa-i evit pe viitor, pe cat posibil

  1. Mdap. Dacă te uiți pe forumul DX o să găsești multe topicuri și înjurături la adresa lor, din cauza livrărilor care ajung în vamă (deși au fost comandate pe saitul EU la prețuri mai mari decât cele comandate din China direct). Varianta EU de la BangGood e ok până acum, dar au început și ei să urce prețurile … iar oferta nu-i la fel de diversificată ca DX-ul din păcate.

   Cât despre vamă, nu comentez nimic, este rușinos. Am avut pachet care-a stat în RO o săptămână (degeaba) pentru că … nu se știe de ce. Oricum nu aveau decât o zi de livrare pe săptămână și era un balamuc îngrozitor (ca de obicei). Iar în timpul ăsta citesc cum le-ajung americanilor pachete direct la ușă, prin UPS.

   La AliExpress ai opțiunea de-a alege Sweden Post pentru livrare sau depinde de vânzător ?

 6. Depinde de vanzator, nu toti au pe Ali.

  Vorbeam acum cu sotia, mi-a zis ca ar fi un formular pe care poti sa-l ceri la OP de care aparti prin care ii imputernicesti (in lipsa de un termen mai bun) sa-ti preia pachetul si sa platesti taxele vamale direct la OP-ul tau.

  1. Hm, ar fi o chestie bună asta. Din păcate, mie la ultimul pachet prin vamă mi-au cerut factura ca să vadă valoarea produselor … ori cred că asta trebuie prezentată la vamă când îți calculează cât ai de plată, nu știu dacă pot delega chestia asta la oficiul de cartier.

   Oricum, mizerabil: taxă vamală (ok, să zicem că înțeleg) și TVA (peste 30% din valoare, combinate) la un produs unde statul nu a contribuit cu absolut nimic.

 7. Eu am platit 83$, este un rucsac de transport pentru o drona. Cum recomandati sa fac ? Sa ma duc pregatit si cu dovada platii sau sa zic ca am dat ~25$ ca e doar un ghiozdan gol 🙂

  Intreb ca sunt cativa ani de cand n-am mai dat pe la un oficiu vamal. Care mai este practica 🙂

  1. Depinde cum ți-e norocul, din păcate. Unii au avut parte de vameși îndrăgostiți care nu le-au luat nici un ban, alții … nu. În principiu: ce-i sub 10 EUR nu plătești nimic, ce-i sub 150 EUR plătești doar TVA, ce-i peste 150 EUR plătești TVA și taxă vamală care se calculează după încadrarea produsului. Tu te încadrezi la sub 150 EUR, deci ar trebui să plătești vreo 20 USD ca TVA. Aici depinde și ce-a trecut chinezul pe eticheta de transport, unii pun by default “9 USD value” și dacă nu-i un vameș prea curios, scapi fără TVA dacă n-arată a fi produs scump (de obicei desfac pachetele și se uită).

 8. fratilor am o mare problema .e prima data când comand de pe dx.com .problema e ca am platit cu cardul ,banii lipsesc din cont dar la ei nu apare ca am platit.care af fi explicatia?

  1. Si la mine a durat cateva zile pana a aparut platita pe site la dx. Data viitoare foloseste PayPal ca daca ai probleme rezolva ei cu dx-ul (si crede-ma nu vor sa fie blacklisted la paypal)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.