tutorial complet zippo

Acu’ aproape 5 ani eram eu tare entuziasmat despre Zippo. Cum văd că se caută informaţii despre această brichetă minunată din punct de vedere ingineresc, hai să scriem aici şi un mic tutorial despre ea. Este complet, pentru că o desfacem toată şi veţi vedea cum se schimbă piatra la Zippo, cum se schimbă fitilul la Zippo, cum se umple cu gaz un Zippo şi cum se curăţă un Zippo.

Vă trebuie bricheta Zippo (pacientul) cu consumabilele de rigoare: gaz, fitil şi pietre. Ca unelte: o şurubelniţă mică cu cap plat, o pensetă, o foarfecă sau sfic şi nişte beţe de urechi.

Astea-s consumabilele: pietre, gaz şi fitil nou.

Consumabile Zippo

Trageţi corpul brichetei din carcasă.

Scoatere Zippo din carcasă

Aşa arată bricheta scoasă din carcasă.

Corp Zippo

Cu şurubelniţa (sau marginea carcasei) deşurubaţi şurubul.

Zippo deşurubată

Cu penseta, îndepărtaţi pâsla.

Pâslă Zippo

Dacă nu vreţi să schimbaţi fitilul, săriţi peste partea cu extragerea vatei şi a fitilului. Dacă vreţi s-o curăţaţi ca lumea, continuaţi cu extragerea. Folosind penseta, scoateţi bucăţile de vată pe rând şi fitilul la final.

Vata Zippo

După ce aţi scos tot, veţi avea vata şi fitilul. Dacă fitilul este înnegrit de carbon, scurtaţi-l tăind partea înnegrită cu foarfeca. Cum aveam un filtru aproximativ nou, am preferat să-l întorc.

Vată şi fitil Zippo

Pentru curăţare, folosiţi beţele de urechi prin toate cotloanele brichetei, insistând în special pe interiorul hornului. Cam asta iese dintr-o Zippo folosită.

Curăţare Zippo

După curăţare şi eventuala schimbare a fitilului, începeţi operaţiunea de montare cu vata şi fitilul intercalat printre bucăţile de vată. Trebuie să realizaţi ceva ca-n poză.

Aşezare fitil şi vată Zippo

După ce aţi terminat cu vata şi fitilul, puneţi la loc pâsla. În găurica din pâslă poate sta foarte bine o piatră de rezervă.

Zippo montată

În tubul şurubului puneţi piatra nouă şi apoi arcul cu şurub. Apăsaţi-l şi înfiletaţi-l la loc.

Zippo înşurubată

Strângeţi bine şurubul, apoi ridicaţi pâsla şi picuraţi lent gazul (lent pentru a avea timp să fie absorbit de toată vata din brichetă). Semnul de oprire este căderea a 2-3 picături de gaz prin fitil. Aşezaţi pâsla la loc, puneţi bricheta în carcasă, rulaţi de câteva ori rotiţa pentru a “roda” piatra şi asta e tot.

Zippo aprinsă

Şi pentru curioşi: diferenţa majoră între brichetele Zippo originale şi copiile chinezeşti este dată de lamela capacului, care-i realizată dintr-un aliaj foarte rezistent; ea dă clickul specific Zippo şi asigură buna închidere a capacului chiar după o lungă utilizare, prevenind astfel evaporarea gazului. Iar gazul Zippo este mult mai bun decât alternativele chinezeşti, aşa că luaţi produsele originale.

29 thoughts on “tutorial complet zippo

  1. Este relativ nouă, am luat-o în 2009 (parcă); se cheamă “ice black”. Seamănă cu un inox mai închis la culoare, acum se văd urmele utilizării și s-a mai mătuit.

   1. Un zippo primeste un farmec aparte sau o personalitate,învechindu-se prin uzare. Am un ‘street chrome’ din 2004 si nu l-as schimba cu nimic altceva. Totusi si o ‘replica 1914 satin’ nou-nouta da bestial de bine la ochi si atingere…

 1. Cu gazu’ ai dreptate. Pana si chinezariile ard mai bine cu gaz Zippo. Un an de zile si un bidon de gaz chinezesc mi-ai trebuit sa realizez asta 😀

  1. Piatra se schimba usor – scoti bricheta din carcasa, desurubezi surubul cu arc, scoti piatra veche, verifici sa se invarta rotita liber (fara piatra), apoi bagi piatra noua in tub si strangi la loc surubul cu arc.

 2. am incercat dar la mine nu mai face nici un soc,si ce gaz trebuie ? normal sau de ala special cu mai tu ?

 3. Eu pastrez o piatra de schimb in rezervor.Pietrele originale Zippo se aprind si daca sunt ude!

 4. Si pe mine m-ar interesa, va rog frumos de unde se poate achizitiona acel surub cu arc. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.