Mergând eu pe un drum neiluminat, murdar și fără marcaje m-a lovit un gând: suntem acel popor care-atunci când se arde un bec de far, aprinde faza lungă și merge mai departe.

 

Se-ntampla ca vad de la geam fatadele a 3 cladiri de birouri care adapostesc ceva institutii de stat/fisc/primarie. Fiind institutii care lucreaza cu cetateanul, normal, exista multi cetateni care vin la aceste institutii pe parcursul intregii zile. Respectivele cladiri au ceva parcare, dar _normal_ ca parcarea este doar pentru angajati si baricadata c-o bariera pazita evident de-un _badigard_ (care probabil ridica bariera manual cand se strica).

Eh, si unde parcheaza toti cetatenii care vin la aceste institutii ? fix pe banda 1 a bulevardului care deserveste respectivele institutii, blocand atat iesirea/intrarea onor-angajatilor din parcare (care tre’ sa manevreze direct pe banda 2, in calea traficului care se perinda c-o viteza respectabila) cat si o bretea de acces in respectivul drum, care s-ar fi continuat fluid in respectivul bulevard daca n-ar fi fost astia parcati pe banda 1.

Privind pe geam azi, vad VW-ul de politie rutiera cu girofaru’ pornit oprind in spatele unui Golf parcat cum scriam mai sus. PFOA, zic, DREPTATE SI ADEVAR !

Sta VW-u’ 10 secunde cu girofaru’ pornit si da un avertisment sonor – sigur il stiti, caraitul ala strident care se-aude prin tot orasul. Nu vedeam daca era cineva in masina sau nu; daca nu era, nu prea inteleg logica avertismentului sonor – se-astepta sa coboare cineva din cladire pentru a muta masina ? in fine. Cert e ca nu se intampla nimic. VW-ul sta alte 20 de secunde … si loveste naprasnic: DOUA avertismente sonore, DOUA caraieli, PFOA ACUM S-A INTETIT INTRIGA.

Nu se intampla nimic. VW-ul pleaca fara semnal, iesind pe banda 2 in fata unui timid posesor de Dacie care franeaza complet si lasa organul sa iasa. VW-ul pleaca. Golful ramane neclintit acolo unde era.

THE END.

 

You know that feeling when everything goes well for a while … until it doesn’t ? been using Fedora Workstation 25 and quite satisfied with it, util one late evening when I decided to clean up old kernels and removed every last kernel available. Here’s how to restore a Fedora Workstation system after you’ve removed every kernel available 🙂 this applies to a Fedora 25 on an EFI system and GRUB 2 – so 2017!

Continue reading »

Tagged with:
 

Cât m-am plimbat prin lume, încet-încet am ajuns la concluzia că aproape oriunde vei găsi un român. Încă o confirmare.

Românce în Kuwait

300 KWD sunt cam 900 EUR/1000 USD – pe oră!. Asta ca să știți de unde apar peste noapte femei de succes în afaceri de care n-a auzit nimeni 🙂

 

Acei nefericiți dintre dumneavoastră care au ghinionul de-a avea o formă de firmă în România sunt deja la curent cu incompetența și absurditatea aparatului administrativ, traduse în cele din urmă într-o risipă de timp și bani pentru bietu’ plătitor. Inițiativa guvernului Cioloș MaiSimplu.gov.ro pare a fi o mană cerească, un semn de normalitate într-un ocean de prostie … dar tare mi-e că-i doar o picătură în ocean care l-ar face să râdă și pe Sisif.

Continue reading »

Tagged with:
 

Unul din cele mai bune sfaturi pe care le pot da pentru a te proteja de spam este utilizarea unei adrese separate pentru fiecare cont creat. Necesită utilizarea unui domeniu propriu sau a unei adrese de Gmail (care suportă alias-uri).

Articolul de Google care explică folosirea alias-urilor este aici.

Cu alte cuvinte, ideea este să folosiți pentru fiecare cont o adresă de genul: jane.doe+site1@gmail.com, jane.doe+site2@gmail.com, jane.doe+site3@gmail.com și așa mai departe. Toate adresele acestea sunt redirecționate automat către căsuța de email jane.doe@gmail.com, unde le puteți filtra după adresa destinatarului și puteți vedea care site-uri dubioase vând adrese de email către spammeri.

De ce scriu articolul ăsta azi ? pentru că tocmai am primit spam pe una din adresele folosite în acest stil. Vinovatul ? BangGood.com 🙂

Tagged with:
 

Am fost acu’ vreo câteva zile la UPC, să fac niște modificări prin contracte și opțiuni care trebuiau făcute în sediu. Sediul amenajat frumos, cu 4 LCD-uri pe perete (unul afișând “lipsă semnal”, dar trecem peste asta), cu Xbox + Kinect, cu masă de fussball (unde lipsea bila), culori drăguțe, sistem de coadă cu tichete imprimate de pe-o jucărie cu touchscreen, tot tacâmul. Mișto nene, zic, ce înseamnă o firmă modernă, în pas cu vremurile.

Vă vine să credeți că la o firmă din secolul douășunu, care vinde interneți de sute de megabytes/secundă, Wifi peste tot, țâșpe canale digitale full HD … se lucrează încă cu foi de indigo ? adicătelea coală d-aia albastră pe care-o pui între două coli de hârtie pentru a imprima pe a doua coală ce scrii pe prima. Mi-a căzut fața. Unde-s formularele PDF care se pot completa și eventual tipări direct, unde-s modificările strict digitale ? am stat să scriu “ad labam” o “declarație pe propria răspundere”, după care am așteptat completarea a nuștiucâte pagini de contract la indigo, cu pixul. Să mai zic că după ce s-a terminat toată operațiunea, s-a dovedit că a doua pagina nu s-a imprimat prea bine din cauză de indigo și a început operațiunea de RECOMPLETARE CU PIXUL a copiei de contract, peste ce se imprimase deja cu foaia de indigo ? a fost ceva supra-realist, m-am simțit ca la 1900 toamna. Călimara și tocul mai lipseau.

Și încă o fază simpatică rău: la biroul de vizavi, un alt abonat completa și el de zor la o … declarație pe proprie răspundere. Domnișoarei angajate îi sună mobilul și bineînțeles că răspunde la apel, că așa e politicos când lucrezi cu oamenii. Nenea ăla își termină de scris declarația pe propria răspundere, domnișoara tot mai vorbea la telefon. Nenea se uită stânjenit pe pereți și pân’ la urmă plictisit își scoate și el mobilul și începe să se joace. Domnișoara își termină apelul telefonic și începe să butoneze la rândul ei telefonul … domnul butona telefonul în continuare … amândoi butonau telefonul, uitaseră c-aveau o treabă de rezolvat. Vă zic, ceva suprarealist.

Tagged with:
 

Văd o groază de comentarii pe interneți în care se cere vot electronic pentru diaspora, vot electronic pentru reprezentanții reprezentativi ai societății civile, vot electronic pentru aia și ailaltă. Culmea, chiar unii oameni/bloggeri care lucrează în IT susțin chestia asta – ceea ce mă miră profund. Băi nene, orice om implicat în IT ar trebui să fie conștient de volatilitatea informației stocate într-un sistem informatic și cât de greu este să asiguri un lanț complet securizat chiar și atunci când VREI să fie securizat, darmite atunci când cineva din lanț are interesul modificării datelor.

Hârtia și ștampila au multe avantaje:
– secretul votului – lucru care nu se poate garanta în digital
– trasabilitate – e mai greu să faci să dispară un sac de voturi decât să dai un ALTER TABLE voturi SET partid_1 = partid_1 + 100000
– stabilitate – o urnă de voturi nu poate fi scoasă din priză ca să uite ce-a numărat
– simplitate – hârtia și urna n-au nevoie de curent, n-au nevoie de mentenanță, orice om cu IQ peste sută poate observa eventuale probleme de genul unui sigiliu rupt
– accesibilitate – orice om zdravăn îl poate folosi, fără training și fără explicații prea multe

Oricine are experiență cu investigații într-o problemă IT – fie de la Windowsu’ personal care s-a bușit până la probleme de suport tehnic sau de securitate, știe că trebuie să fii circumspect tot timpul. Nu trebuie să ai încredere oarbă în software, nu trebuie să ai încredere oarbă în hardware, nu trebuie să ai încredere oarbă în ce îți spune clientul – tot timpul e bine să faci un audit pe cont propriu și să urmărești posibile anomalii în tot fluxul datelor. Pentru cititorii ITiști, recomand re-citirea articolului Trusting Trust (PDF) al lui Ken Thompson.

Îmi place tehnologia, o folosesc de câte ori am ocazia, dar aici nu-și are locul. N-aș avea încredere nici măcar într-un sistem scris integral de mine, atâta timp cât e integrat de altcineva fără să am control asupra integrării. Între votul pe hârtie și votul într-un sistem opac (eventual implementat de o firmă apropiată de partidul de guvernare, căci contează cine numără voturile) aleg oricând hârtia. Nu trebuie vot electronic.

* articol declanșat de asta: http://www.ajc.com/news/news/dekalb-countys-lavista-hills-election-investigated/npG8k/

Tagged with:
 

Voi vă dați seama că oamenii ăștia n-au habar să scrie, să formuleze o propoziție corectă, n-au habar să caute și să citească un manual de utilizare, darmite să depaneze/repare o simplă problemă tehnică ? și avem pretenții de societate civică, de cerut drepturi, de apărat libertăți ? detalii bă nene. Iată cu ce căutări pe Gogu’ ajunge lumea aici:

dupa oprirea masini cadyy laife becul ce indica frana spate dreapta ramane aprins cum se poate remedia?
ce anseamna cand ati apare pe bord la masina o cheie si un ceas
ami apare an bord ca un motor ce anseamna
ce inseamna ca mi sa spart un bec
ce semnificatie are martorul galbencu figura unui elicopter din bord la opel astr 1 7 dti
auti a4 hidramat se aprind vitezele in bord
semnificatia lampelor de control la bord wv passat
ce semnifica testigurile de la masina
probleme la ford transit becu galbeb aprins
vw passat bec rosu semnu exclamari
eroarea cu ceva galben in bord audi a4
martor ulei galben golf 4 rezolvare
mi sa aprins un beculet la bord in forma de arculet la vw bentttle
rog frumos cine poate sa ma ajute la opel astra g 16 8 v nu merg proiectoarele becurile sunt noi dar nu stiu care siguranta este ma puteti aj
ce inseamna cind in bord arde lampa ca rotita
cum trebuie sa fie becul la abs aprins sau deschis?
aprinderea unui bec din doua puncte

De vechii afaceriști întreprinzători nici nu mai vorbesc:

furi bani de pe carduri
cum furi bani anglia de pe internet
cum sa faci o tranzactie completa metoda hacker
cum furi din bancomat
cum sa furi bani din cont
cum afli pinul unui card

Tagged with:
 

M-am jucat recent c-un stick DVB-T bazat pe omniprezentul Realtek 2832U, o jucărie care se găsește cu câțiva dolari pe eBay. Este vorba de integratul folosit ieftin folosit în mai toate stickurile similare, fiind ieftin și versatil – același chip care-a pornit mișcarea RTL-SDR. Din păcate, DVB-T este foarte slab reprezentat în România căci omniprezentul DVB-C (“farfuriile” de la “cabliști”) a acaparat tot. Probabil nici interesele comerciale nu-i favorizează apariția pe frecvențele românești, căci e mai ușor să păstrezi monopolul pe distribuție și să ții strâns consumatorul.

Continue reading »

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.