pozaAtenţie, e vorba de români în general, ca popor, şi nu de ţara România. Şi mi-aş dori să zic că e o generalizare nefericită, bazată pe un prea mic eşantion de mostre … dar se petrece la un nivel prea mare pentru a mă mai putea amăgi că am întâlnit eu eşantioanele nepotrivite.

Să vă spun un banc auzit mai demult, pe care-l redau aproximativ. Se zice că un tip dintr-un sat românesc oarecare pleacă în străinătate, să-şi încerce norocul. După ceva ani de muncă, reuşeşte să-şi realizeze o afacere profitabilă şi devine un om înstărit. Neuitându-şi rădăcinile şi locul de unde a plecat, consideră că ar fi frumos să instituie un ajutor lunar pentru consătenii lui; concret, începe să trimită lunar bani fiecărui om din sat. Ca un fel de salariu, dacă vreţi.

Evident, toată lumea din sat e foarte mulţumită în urma gestului, lunile trec, toţi din sat o duc mulţumitor cu salariul primit de la afacerist. Trece vremea, şi afacerea omului începe să meargă prost. Cu toate astea, nu renunţă la ajutorul dat sătenilor, dar înjumătăţeşte suma trimisă fiecăruia, trimiţându-le şi o scrisoare în care explică situaţia şi că speră să se îmbunătăţească lucrurile pe viitor, dacă totul merge bine. Evident, o parte sunt nemulţumiţi, alţii nu zic nimic, etc. Mai curge timpul, şi afacerea omului ajunge la faliment. Oricât s-ar chinui, nu găseşte soluţii pentru a o redresa, aşa că decide să lichideze toate bunurile pentru a-şi achita datoriile şi a închide toate socotelile cu afacerea lui. Printre astea, trimite şi o scrisoare către satul lui, în care explică toate lucrurile petrecute şi le spune sătenilor că îi pare tare rău, dar nu le va mai putea trimite bani ca până acum.

Iar reacţia sătenilor e o scrisoare de răspuns, în care îi zic omului nostru că pe ei nu îi interesează ce face cu afacerea aia, dar de banii lor să nu se atingă!

E, asta e o mare problemă cu românii. Să explic de unde şi până unde mi-a venit mie povestea asta în cap. Printre altele, mă ocup de un forum de discuţii pe o temă comună care nu contează aici (nu e vorba de Daewoo & Chevrolet Club, ci altul). Forumul ăsta oferă un loc de întâlnire şi conversaţie pentru oamenii care împărtăşesc o pasiune, fără prea multe restricţii sau sancţiuni (aş zice chiar că e prea lejer gestionat, dar e altă discuţie). Ideea e că se pun la dispoziţie omuleţilor o groază de avantaje şi facilităţi, totul în mod gratuit; nici măcar reclame nu există pe site. Şi tot forumul ăsta de discuţii e întreţinut pe cât de bine posibil, costurile (hardware şi conexiune internet) sunt plătite de cineva şi gata, se munceşte pro-bono când e cazul (intervenţii, upgrade de soft, etc).

Da’ bineînţeles nimic pe lumea asta nu-i perfect, şi se mai întâmplă să apară probleme: merge greu, nu merge deloc, etc. Remember: nimeni nu plăteşte bani pentru serviciul ăsta, da? Şi na exemple de reacţii din partea unor imbecili: nu vedeţi bă mue ce prost merge, ar face bine sa faca ceva cat de repede, PLM face-ti ceva !!! (PLM = pula mea, pentru cine nu cunoaşte termenul), sa va cereti scuze, e bataie de joc!!!, sa ma penisez pe el dă site şi bineînţeles iconurile de rigoare cu “muie”.

De-aia românii sunt un popor de căcat. Pentru că la înmormântarea lui Dolănescu, s-au găsit unii care să facă poze cu telefonul.

Tagged with:
 

6 Responses to unul din motivele pentru care urăsc românii

  1. Vaxxilian, cu cât observ mai mult, cu atât mă amărăsc mai mult. Cu cât mă amărăsc mai mult, cu atât îmi vine să-mi iau lumea-n cap şi să-i dau la dracu’ pe toţi. Nu mă mai uit la teveu decât pentru eventuale filme, NG, History şi neamurile lui Discovery. De la pretenarii cu bloage mai aflu cât de zarzărieri (adaptare românească la “bananieri”) suntem. Măcar eu nu sunt nevoit să merg prea mult până la serviciu…

  2. andrei says:

    Pe cat incerci sa fii mai bun si sa-i multumesti pe cei cu care interactionezi, pe atat esti luat mai tare de fraier. In cazul meu, pasivitatea se intrevede a fi o solutie.

  3. andix says:

    stiu ca sunt o pacoste dar pe langa ce te’am rugat data trecuta, incearca sa repeti si “Permanent Residence” si “Greencard”…

  4. VAXXi says:

    Neliniştitule, habar n-ai cât de mult înseamnă chestia cu evitatul lumii exterioare 🙂 de-aia mă simt io bine cu maşina, plec din parcare, ajung în parcare, singurii idioţi pe care-i întâlnesc sunt ăia din trafic.

    Andrei, nu e o soluţie. E o soluţie de resemnare, din păcate.

    Andix, ştiu, ştiu. E o cale probabilă, dacă se continuă tot aşa.

  5. Catalin says:

    Hmm. Eu ma nu ma mai uit la TV de mult pentru ca nu reflecta realitatea din tara prea mult. Cand sunt la munca si am timp ma uit la Badea. Imi e de ajuns sa stiu ce se mai intampla in tara si sa primesc un feedback real.

    Pasivitatea clar nu e o solutie. Pto sa va zic ca a fugii sau ignora nu e o solutie. M-am gandit si eu sa plec dar credeti ca se merita? Credeti ca daca mergeti in alte locuri nu o sa aveti problemele astea?

    UK. Initial ca turist am zis ca e tara in care m-as muta. Dupa 3 luni mi-am schimbat parearea. Taxele te usuca berea e foarte scumpa si sunt mult prea ingraditi de consiliul local in cam orice oras ai sta.

    Franta nu stiu limba dar nici oamenii nu mi se par prea grozavi.

    America ar fii unda din optiuni dar sistemul de sanatate e cam nasol si asigurarile de sanatate sunt foarte dubioase. Multi din colegii mei americani au asigurari de sanatate internationale care sunt recunoscute peste tot in lume. Asa au siguranta ca isi vor primii banii. Oamenii sunt un pic cam limitati si mai nou cu economie subreda. Stiu noi nici macar nu avem asa ceva.

    Germania poate fii una din optiunile mai fiabile dar prea multe reguli poate duce la dementa sau indobitocire. Noi ca natie suntem recunoscuti in lume pentru abilitatea de a iesi din orice KKT indiferent de culoare, miros, adancime si compozitie. 🙂

    Eu consider ca e bine sa fii realist si sa gasesti compromisuri.

  6. VAXXi says:

    Metre, din păcate acelaşi “tabel” l-am făcut şi eu, şi la fel: mi-a dat cu virgulă. Nu ştiu pe unde ar fi de stat, până acum n-am găsit un loc să zic “da, nene!”

    Asta e, mai umblăm, mai vedem… poate nici nu există un aşa loc, who knows.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.