serbia1Şi pentru că eram dator cu impresiile despre Belgrad, iată-le.

Am plecat duminică dimineaţa, ţinând cont că marţi seară urmau să cânte în Beogradska Arena greucenii de la Iron Maiden. Trec peste drumul din ţară, că nu-i deloc palpitant, şi ajungem la vama sârbească (prin Drobeta Turnu Severin). Yay, încă o ştampilă în paşaport, căci Serbia nu este încă membră a UE (norocul lor, aş zice). Primul moment hilar apare la vamă, după dialogul cu vameşii sârbi:

  • Unde mergeţi? Păi, la Belgrad.
  • Cu muncă sau vacanţă? Vacanţă, ştiţi, la concert…
  • Aaaa, voi cântaţi?

Ermm… da. Avem pe unii Maiden în deschidere, şi ţambalul cu acordeoanili în portbagaj. No bun, “avansăm înainte” şi ne bucurăm ochişorii cu unul dintre cele mai frumoase peisaje: Dunărea văzută de pe malul sârbesc, în lumina unui soare anormal de strălucitor pentru o zi de 8 februarie. Adăugând şi drumul aproape părăsit de maşini/oameni/zburătoare, extazul e gata plămădit.

belgrad_dunare_1belgrad_dunare_3belgrad_dunare_11

Continuăm pe drumurile sârbeşti (comunişti au fost şi ei, dar au vreo 2 autostrăzi foarte ok, una din ele traversând toată ţara şi oraşul Belgrad – unde poţi coborî pe multe bretele de acces în ce zonă a oraşului ai nevoie). Micul Mio dă nişte bâlbe de control, după care ne ghidează spre destinaţia zilei: Hotel Union Belgrade. Singurul avantaj al hotelului este că e foarte aproape de centru; în rest, alea 3 stele pe care zice că le prezintă sunt doar stelele verzi pe care le resimţi când dai cu capul de uşa băii, ieşind intempestiv din cameră: apartamentul de 125 eur/noapte este atât de mic încât dacă deschizi uşa camerei, nu mai ai loc să intri în baie. Şi invers. Planta aia artificială de se vede în poze am cocoţat-o pe dulap, ca să nu mai joace rolul de obstacol-garduri.

belgrad_union_1belgrad_union_2belgrad_union_3

Trecem peste aspectul dezolant al camerei, că la urma urmei va servi doar de loc de prăbuşire seara, şi ieşim la plimbare. După câteva ture prin zonă şi multe suciri ale gâtului cu privirea după plutoanele de sârboaice superbe ce bănănăie pe trotuare, ajungem pe celebra stradă pietonală Skadarlija, unde mergem la pont: cârciuma “La 3 pălării”, pe numele sârbesc “Tri Seşira”. Un restaurant vechi de 150 de ani, într-o casă probabil la fel de veche, cu un chelner parcă desprins din filmele de epocă: în costum, cămaşă albă şi papion roşu. Prietenul NFS se scotoceşte după o brichetă, chelnerul observă şi în secunda 2 îi aprinde ţigara! Mâncarea este puţin spus delicioasă… să spunem doar că m-aş vedea foarte rotund după câteva săptămâni de stat aici 😀

belgrad_restaurant_1belgrad_restaurant_3belgrad_restaurant_11

Partea de oraş numită Novi Beograd nu este prea impunătoare, căci blocurile sunt similare cutiilor gri de chibrituri construite după tiparul comunist. Cu toate astea, au diverse artificii de proiectare care le fac să nu arate atât de impersonale şi hâde precum omoloagele lor din RO: o mansardă, un balcon pus mai într-o parte, chestii de-astea. Partea veche a oraşului este însă frumoasă şi bine păstrată; abia încep să apară firmele cu neon colorat şi reclamele occidentale, iar din loc în loc se mai văd inscripţii ce amintesc de perioada comunistă (denumirea aia cu “Centrotextil” mă dă pe spate). Un mare avantaj în estetica oraşului este dat şi de Dunăre (nu-i aşa că ar merge şi Dâmboviţa aranjată în stilul ăsta? păcat că “n-avem cu cine”, dar avem cârnatul cel mai lung din lume … ah, nu-l mai avem nici p-ăsta). De văzut neapărat, trebuie văzută şi cetatea musulmană Kalemegdan, care adăposteşte şi un mic muzeu militar.

belgrad_oras_1belgrad_oras_2belgrad_oras_3

belgrad_oras_11belgrad_oras_21belgrad_oras_31

belgrad_oras_4belgrad_oras_5belgrad_oras_6

Kalemegdan şi muzeul militar:

belgrad_kalemegdan_1belgrad_kalemegdan_2belgrad_kalemegdan_3

belgrad_kalemegdan_4belgrad_kalemegdan_5belgrad_kalemegdan_6

belgrad_kalemegdan_7belgrad_kalemegdan_8belgrad_kalemegdan_9

Neapărat trebuia vizitat şi muzeul Nikola Tesla, în construcţie, dar totuşi impresionant. În fotografii se vede prima bărcuţă radiocomandată din lume (pe la anii 1900, era ceva cu adevărat senzaţional), un model de transformator Tesla (Tesla coils din Red Alert, adică) şi macheta primului turn de transmitere a energiei electrice fără fire.

belgrad_tesla_3belgrad_tesla_1belgrad_tesla_2

Tagged with:
 

4 Responses to belgrad, concluzie

  1. Excelent! Mai bagă! Sau ne mai vedem la o cafea cu fum la vreo benzinărie?

  2. dr.lecter says:

    mi-a placut cum ai manipulat pozele cu cladiri, cum le-ai asociat, zici ca sunt niste altfel de collosseumuri. si mor dupa turnuri cu creneluri. ciudat ca se afla in belgrad asemenea detaliu arhitectonic.

  3. VAXXi says:

    Neliniştitule, deocamdată nu mai bag nimic, bag naţional şi atât. După stat 4 ore în aeroport şi încă 4 pe pistă cu Air Francele lu’ peşte, vreau să mai şi conduc 😀

    Doctore, ce-am pus aici e puţin faţă de ce-i acolo, crede-mă. E păstrată cetatea într-un mare fel, m-a mirat tare faptul că n-au dărâmat bisericile creştine, şi sunt foarte multe ziduri şi construcţii intacte cum le-a lăsat turcul. De-aici am înţeles că plănuiau musulmanii să plece în trap galop la cucerirea Romei.

  4. […] până la refuz. Văzut concert, îl declar cel mai bun văzut pân’ acum (mai bun decât Maiden la Belgrad), al doilea în afara ţării. Despre organizare n-am cuvinte, a fost mai mult decât impecabilă; […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.