Aşa… n-am mai scris de multă vreme despre-aici, că nu prea avem ce. Da’ să vorbim despre maşini, că tare mi-e drag subiectu’.

  • Benzina v-am zis deja că-i mai ieftină decât apa. O sticlă de apă de 1,5 litri e vreo 10 dirhami, un litru de benzină e 5 dirhami.
  • Aşa, la un semafor: Rolls Royce alb decapotabil, urmat de un Ferrari şi un Aston Martin DB9. Criză nene.
  • Locurile cele mai bune de văzut maşini: în parcarea Jumeirah Beach Hotel / Burj Al Arab, şi pe Jumeirah Walk (strada din spatele Jumeirah Beach Residence) în weekend. Saloanele de automobile sunt mici copii pe lângă ce se vede acolo când ies băieţii “la figuri”. Hayabuse modificate şi aurite, Lamborghini-uri revopsite mat, Hummer stretch limo, Goldwing-uri, CanAm-uri, pickup-uri coborâte şi modificate… nebunie.
  • Poliţiştii de la rutieră sunt marocani, şi examenul cică e foarte greu. Am colegi foarte pricepuţi altfel la şoferit, care-au picat de 4-5 ori pentru tâmpenii de genul “nu ai verificat temeinic poziţia oglinzii retrovizoare” ! deci omul a verificat-o, că ştia pologhia “centura/oglinzile/oglinda”, dar “nu a verificat-o temeinic” !
  • Amenzile sunt mici pentru nivelul de trai de-aici, da’ îi usucă punctele. Tot la 15 puncte se suspendă permisul, şi o amendă de viteză e 3 puncte. Şi e tare uşor să strângi 5 bucăţi 🙂
  • Cu toate astea, şoferii sunt proşti. Cât stăteam la ţigară, am urmărit o frumoasă Mazda manevrată de-un şofer incompetent, care s-a chinuit 5 minute şovăielnice să manevreze maşina cât mai aproape de maşinile parcate, deşi avea loc cât China în spatele celor 2 maşini de lângă camioneta vişinie fără să blocheze banda. Pân’ la urmă a renunţat şi a plecat.
  • Maşinile sunt enervant de ieftine. O Honda Accord 2007 e pe la 7000 USD la mâna a doua. Un FJ Cruiser tot 2007 e până-n 10000 USD. Împrumuturile pentru auto se dau cu 1,8-2% dobândă, nu cu 12-15% ca la noi. Un Yaris de închiriat vine la vreo 400 EUR pe lună, cu tot cu asigurare. Cu vreo 750 EUR am închiriat Honda CRV, data trecută.
  • Au dambla maximă cu speedbumpurile. Sunt multe, dese şi foarte înalte; dacă ratezi una şi-o iei la viteză, mai că decolezi. Pe o bucată de vreo 2 kilometri spre unde stau am 5 speedbumpuri !
  • Deşi aglomeraţia e foarte mare, modul de proiectare al drumurilor asigură faptul că se MERGE, chiar dacă e aglomerat. Sunt foarte puţine semafoare, şi s-au bazat pe principiul sensurilor unice plus sensuri giratorii. Taxiurile au pe post de aparat de taxare un PDA cu GPS, care afişează nişte statistici la cerere, şi unul arăta 8 kilometri parcurşi în 10 minute. 50 km/h viteză medie în oraş, nu-i rău. Dezavantajul e că pentru a ajunge la un mall aflat la aproximativ 5 kilometri în linie dreaptă, parcurg 26 de kilometri (da, aţi citit bine, douăzeci şi şase).

Tagged with:
 

2 Responses to dubai, 49 يوم

  1. Aha! Aceleaşi tâmpenii le fac şi ăştia, ba încă şi mai şi!
    Uitându-mă la preţurile maşinilor de aici, mă întreb cum dracu’ la noi ajung la scorurile alea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.