Sfaturi generale pentru viaţa de azi.

1. Èšara te vrea prost. Un cetăţean needucat e un cetăţean uşor de controlat, care nu vede mai departe de lungul nasului şi umplerea burţii. Un cetăţean citit ştie să vadă mai departe de promisiuni electorale sforăitoare şi ţine minte că a mai auzit exact aceleaşi minciuni şi în campania precedentă. Renunţaţi la Libertăţi, Cancanuri şi Taraf TVuri … citiţi cât mai mult.

2. Corporaţiile sunt pe cale să devină mai mari şi mai puternice decât guvernele ţărilor în care funcţionează. În principiu, ei au bani să plătească armate de avocaţi, tu nu, ei vor câştiga, tu nu. O lege care va incomoda prea mult corporaţiile va fi “ajustată” pentru că cei ce le votează caută bani şi voturi. La voturi renunţă în cele din urmă, dar banii sunt buni oricând.

3. Băncile nu împrumută bani pentru că au idealuri nobile în viaţă, sau urmăresc binele comunităţii. Băncile urmăresc să facă bani, cât mai mulţi bani, pentru cei care le controlează. S-au dus vremurile când scopul unei bănci era să păstreze în siguranţă banii celor ce puteau să economisească, şi să investească bani în proiecte pentru acelaşi bine al comunităţii. Pentru orice ban luat de la bancă, vei plăti cu vârf şi-ndesat, deci evită-le pe cât poţi. Banii de la bancă merită luaţi doar când îi vei folosi pentru a produce alţi bani (investiţii). O plasmă nouă nu este o investiţie; dacă nu ai bani să achiţi integral şi numerar ceea ce-ţi doreşti, înseamnă că nu-ţi permiţi.

4. Nu există prânz gratuit. Când cineva pretinde să-ţi dea ceva gratis, prima întrebare care trebuie să-ţi răsară în minte este “ce vrea de la mine”. Singura excepţie ar fi probabil cadourile de ziua ta de la prieteni şi familie, în rest sigur e un favor pe care va trebui să-l întorci pe viitor sub o formă sau alta (un serviciu, o achiziţie, etc).

5. Vezi-ţi de treaba ta şi fă-o bine. Asumă-ţi responsabilităţile pentru lucrurile făcute bine sau prost, e mai bine decât să le ascunzi sau să exagerezi cu modestia. La fel, atribuie vina sau meritele cui le merită; în România, pare a fi sport naţional să-ţi înghiţi frustrarea din provocată de cineva mai puternic decât tine şi s-o redirecţionezi pe altu’ mai mic, care n-are nici o vină. În loc să ne mobilizăm şi să le spargem roţile platformelor de ridicat autoturisme, ne răzbunăm meschin nelăsându-l să intre în strada principală pe cel care iese de pe o străduţă laterală.

6. Ideea de justiţie e o iluzie, aşa cum explică Plato în Republica. Pentru stat, contează menţinerea unei aparenţe de ordine şi dreptate pentru ca poporul să fie cuminte şi ascultător. Justiţia se adaptează în interesul celor ce-o aplică, şi nu pentru binele cetăţeanului şi dreptate. Un cetăţean controlat (prin rate la bancă sau ipotecă pe casă) şi “jurnalizat” (prin camere video sau interceptarea comunicaţiilor) e un cetăţean care nu face probleme conducătorilor. Aparatele radar, camerele de supraveghere şi celelalte mijloace similare sunt acolo pentru a face bani (celor aflaţi la conducere) şi a ţine situaţia sub control.

7. Aceleaşi corporaţii mai sus pomenite sunt extrem de interesate ca tu să le cumperi produsele în permanenţă, asigurându-le o sursă de venit constantă şi bănoasă. S-au creat întregi industrii menite să îţi inducă ideea că viaţa ta e imperfectă, lucru pe care-l poţi remedia cumpărând cosmetice/haine/gadgeturi/maşini noi. De multe din aceste lucruri nu ai nevoie de fapt, iar dacă rezişti impulsului de a le achiziţiona imediat ce apar, vei vedea că în 3-6 luni preţul scade dramatic. Acel preţ este preţul lor real, dictat de echilibrul dintre cerere şi ofertă. Renunţând la achiziţionarea a 50% dintre tâmpenii pentru că nu îţi trebuie, şi încă 25% cumpărate la preţul real, poţi strânge bani cu care să faci ceva mai util decât a umple buzunarele unor CEO fără scrupule: călătorii, investiţii, hobbyuri şamd.

8. Când cauţi informaţii, caută-le din mai multe surse. Orice televiziune/ziar/site are de obicei o înclinare în prezentarea unei ştiri sau a unei informaţii, în favoarea acţionariatului sau a celor care plătesc publicitatea. Recenzia unei maşini noi dintr-o revistă glossy poate să ascundă lucruri pe care le afli de la posesorii nemulţumiţi ulterior achiziţiei. Un forum de discuţii pe orice temă independent şi “fără pumni în gură” valorează mai mult decât pare. Imposibilitatea cenzurării Internetului şi informaţiei l-a făcut atât de nesuferit multora: foloseşte-l. Cu cap.

9. Nu fii “chilipirgiu”, alegând tot timpul ce-i mai ieftin. Un produs prea ieftin poate însemna că producătorul a renunţat la marjele mari de profit în favoarea clientului, sau c-a eliminat etape necesare pentru buna funcţionare a produsului (păstrându-şi desigur profitul intact). Dacă una din etapele acelea a fost testarea sau fiabilitatea produsului, chilipirul va deveni mai scump decât achiziţionarea de la bun început a unui produs mai scump şi de calitate. Achiziţiile online permit informarea amănunţită despre produse şi comanda lor de oriunde, fără a depinde de magazine fizice şi stocuri de marfă.

Mai adaug, dacă-mi mai vin.

Tagged with:
 

4 Responses to mic îndrumar de viaţă

  1. nickro says:

    Mă regăsesc în proclamaţie, dar, oarecum stânjenit :), recunosc că îmi plac gadgeturile – punctul 7, şi, deşi nu prea am nevoie de ele, pun botu’ şi le cumpăr. Dar cel făr’ de păcat să arunce primul cu piatra! Şi, ca spovedanie să fie completă, mai am şi rată la bancă… na, că încălcai şi porunca a treia…. Nu mai stau să analizez prea bine că mă introspectez prea tare şi cine ştie ce mai găsesc…. 🙂

  2. Cap says:

    Observ in campul muncii ca punctul 5 lipseste cu desavarsire. Am frapat multi sefi pana acum cu adevarul pe care il graiesc.

    Un bun exemplu cu acest comportament de turma este pretul imobiliarelor din Buc. Acum 3 ani un apartament in Tineretului era 170.000 Euro cel mai ieftin. Am fost la 3 firme de imobiliare si toate au spus ca asta e pretul pietei. La momentul de fata toate cele 3 firme au dat faliment si pretul aceluiasi tip de apratament este sub 100.000 Euro.
    Foarte multa lumea imi spune in 2008 sa cumpar ca preturile vor continua sa creasca si mai mult. Am destui care imi spun ca acum e un moment bun pentru ca preturile au scazut mult. Realitatea este ca preturile reale inca nu sunt cele de pe piata iar daca iti folosesti capul poti sa iti dai seama singur.

    Vasixx asta este unul dintre cele mai pune articole.

    Tine-o tot asa

    • VAXXi says:

      Mulţam’ coane. Aşa-i, multe tendinţe de-astea sunt în realitate extrem de fade şi nefondate, dacă stai să te gândeşti. Iar de legea cu preţul care-i raportul dintre cerere şi ofertă nu scapă nimeni, oricât ar vrea 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.