Samsung SGH-i900 OmniaDe Crăciun şi pentru a pune capăt dilemelor, avem un nou membru în familia gadgeturilor: un Samsung Omnia i908 (varianta cu memorie de 16 GB a i900), mai vechiuţ în comparaţie cu ce-i acum pe piaţă dar încă foarte capabil. Sumarizez aici tot ce-am făcut pentru a-l îmbunătăţi.

Specificaţiile tehnice se găsesc pe PDAdb.net. Pe scurt: ecran rezistiv cu rezoluţie 240×400 WQVGA, procesor Marvell PXA312 de 624 MHz, 128 Mb RAM, 256 Mb ROM, 15 Gb memorie secundară (apare ca “My Storage”), benzi GSM 850/900/1800/1900, UMTS2100, ştie GPRS/EDGE/3G/UMTS/HSDPA, USB 2.0, Bluetooth 2.0 + EDR, WiFi 802.11b/g, radio FM, GPS şi Assisted GPS, cameră foto 4.9 megapixeli cu autofocus/macro/flash, accelerometru şi Windows Mobile 6.1 din fabrică.

1. Accesorii

Carcasă: NEW TWIN PACK BLACK CRYSTAL CASE FOR SAMSUNG I900 OMNIA. E dintr-un policarbonat foarte dur, şi extrem de greu de desfăcut. Pe prima am stricat-o la desfacere deoarece nu am studiat exact metoda, şi-am forţat-o cu o pană de chitară. Îmbracă telefonul foarte bine. Am încercat şi o husă de silicon: 2 PACK NEW BLACK SILICONE CASE FOR SAMSUNG I900 OMNIA, dar nu se mulează prea bine pe aparat şi arată foarte urât. Mufele şi butoanele sunt uşor accesibile, iar colţurile sunt ranforsate suplimentar deoarece sunt primele care o încasează în caz de cădere. Dezavantaj: nu se mai potriveşte în cazul folosirii unei baterii extinse care necesită schimbarea capacului telefonului, nu mai încape în dock-uri; avantaj: cu ecranul înfoliat, poate fi ţinut fără grijă de zgârieturi în buzunar. Pentru aspect mai hardcore, există acelaşi tip de carcasă fabricată din aluminiu.

Folie: NEW 3 PACK MIRROR LCD SCREEN PROTECTOR FOR SAMSUNG I900 în 3 straturi, pentru protecţia ecranului. În ciuda descurajărilor primite că nu voi reuşi s-o aplic À la carte, a ieşit foarte bine, fără praf sau aer prins între ecran şi folie. Zgârieturile ecranului sunt mult estompate şi oferă un efect interesant pentru luminozitatea lui (schimbă un pic culorile în funcţie de unghiul din care e privit), iar când ecranul e stins se vede exact ca o oglindă. În soare însă abia se mai vede ceva pe ecran, aşadar vom studia şi alte variante în viitor, cum ar fi o folie care promite că se auto-repară la zgârieturi sau una cu strat de protecţie oleofobic (nu rămân urme de deşte pe ea).

Dock: USB Cradle Desk Sync Charger for Samsung i900. Chinezesc, dar făcut destul de bine: picioruşe de cauciuc, solid pe birou, se alimentează de la priză sau de la mufa USB. Cablul de la priză este un miniUSB (deci încărcătorul de priză face conversia 220V-5V), şi se poate detaşa; cel USB este fixat de dock, şi permite conexiunea la calculator când telefonul e pus în dock şi legat la cablul spiralat. Poate să încarce simultan telefonul şi o baterie de rezervă, dar ţineţi cont că încărcarea se face tot la curentul maxim dat de o mufă USB, adică 500 mAh. Încărcarea pe USB este o problemă mai ciudată la Omnia, şi e detaliată mai jos, deci de bază este încărcarea cu adaptorul de priză.

Baterie: aici din păcate n-am avut noroc. Toate variantele de baterii găsite până acum pe eBay sunt copii chinezeşti, şi proaste (aceeaşi problemă pe care-am avut-o şi cu o baterie adiţională pentru PSP, unde nimic din ce-am găsit nu a fost bun, deşi-am cumpărat din 3 ţări diferite). Avem ORIGINAL NEW SAMSUNG BATTERY FOR i900 i908 şi ECELL REPLACEMENT BATTERY PACK FOR SAMSUNG I900 OMNIA, ambele la fel de slabe şi mult mai slabe decât bateria originală cu care-a venit aparatul acum 1 an. Până la urmă, va fi probabil nevoie de o baterie originală, pe care însă HAT n-o are acum pe stoc.

Cabluri: un AUDIO VIDEO TV OUT AV CABLE FOR SAMSUNG i900 OMNIA pentru afişare pe TV, şi cablu de date: GENUINE SAMSUNG SYNC & CHARGE USB CABLE FOR i900 OMNIA. Cablul TV-out de avut la nevoie, deşi e puţin probabil că va fi folosit, iar cablul de date pentru că e de bază. De notat iarăşi că există 2 modele de cabluri pentru Omnia, apărute ca urmare a unui mic artificiu tehnic folosit de Samsung pentru încărcarea pe USB; deşi cel cumpărat de mine zice că e folosit pentru date ŞI încărcare, în realitate face DOAR transfer de date şi nu încarcă nimic (deşi telefonul spune că încarcă bateria, în realitate n-o face). Citiţi mai jos.

2. Sistem de operare

Cine a mai avut telefon cu Windows Mobile, ştie că sistemul de operare e destul de rămas în urmă faţă de echivalentele Android/iPhone/Palm. Norocul utilizatorilor este că există comunităţi foarte dezvoltate pentru crearea de ROM-uri (imagini ale sistemului de operare) particularizate, construite din “bucăţele” adunate de te miri unde şi combinate într-un pachet nou. Prin instalarea unui ROM pe telefon se suprascrie imaginea sistemului de operare (ca o reinstalare, dacă doriţi), fiind uneori incluse şi actualizări pentru modulele de radio/WiFi/GPS; acest procedeu se numeşte flashing şi puteţi citi aici cum se face. Dacă nu citiţi exact paşii sau se-ntrerupe curentul electric în timpul procedurii, riscaţi să rămâneţi cu un aparat inutilizabil; asta se cheamă bricking, deoarece telefonul are acum aceleaşi funcţionalităţi cu o cărămidă. Cei care prepară imagini actualizate ale sistemului de operare se numesc chefs (bucătari), iar utilitarele pentru pregătirea acestor imagini se numesc generic kitchen (bucătărie). Pentru Samsung Omnia, cele mai multe/noi ROM-uri se găsesc pe MoDaCo. Încercaţi după gust şi preferinţe, deoarece nu există unul optim pentru toată lumea; există acolo un set pregătit chiar de un bucătar român, steff195. Eu folosesc un ROM de Windows Mobile 6.5 cu Manila 2D (portarea generică a interfeţei HTC TouchFlo 2D), mi se pare mai simpatic decât Titanium-ul. Pe scurt: ROM-urile M2D sunt cele cu ceasul HTC care derulează cifrele pe ecran şi vremea sub ceas, iar ROM-urile Titanium sunt cele cu meniul text pe pagina principală. Atenţie la schimbarea temelor pentru Manila, căci există 2 versiuni în momentul de faţă prezente pe forumuri; Manila 2.0 NU are implicit afişat elementul “Missed calls” pe pagina principală, şi arată ca în poza anexată acestui paragraf.

3. Utilitare

Ohoo, dragii moşului … iarăşi de gustibus. Instalate în momentul de faţă, strânse de pe XDA Developers şi Modaco:

Adobe Reader LE – Adobe Reader pentru Windows Mobile, disponibil pe Modaco.
Opera Mobile 10 şi Skyfire – browsere web, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.
Midomi – aplicaţia ce recunoaşte melodii, urmaşul îmbunătăţit al lui Shazam.
Youtubeplay – YouTube pentru Windows Mobile 6.x.
Shape IM+ – instant messenger.
Web TV – televizor portabil, funcţionează prin Internet.
Microsoft My Phone – pentru backup online al datelor, folositor când testezi mai multe ROM-uri.
Google Maps Mobile – hărţi şi poziţionare după GPS, celulele GSM şi geolocalizarea adresei IP.
SPB Quads – joc de pierdut vremea.
Advanced Configuration Tool – pentru schimbarea parametrilor de sistem.
ClearTemp – pentru ştergerea fişierelor temporare.
HTC Addicts CleanRam – curăţă memoria RAM folosită de programe.
PIM Backup – salvează datele din telefon pe card (contacte, mesaje, mailuri, etc).
Shake and Save – pentru capturi de ecran.
Total Commander CE – manager de fişiere cu editor de registry.
TorchButton – lanternă folosind LEDurile de flash foto.
psShutXP – utilitar pentru restart/shutdown.
SIPChange – pentru schimbarea tastaturii implicite.
FingerKeyboard – o tastatură excelentă.
NiceTrack – monitor pentru celule GSM, permite declanşarea de acţiuni în funcţie de LAC/CI.
Metro – programul rege pentru reţelele de transport în comun din toată lumea.
CorePlayer – player pentru fişiere video, ştie şi YouTube.

4. Legături utile

5. Chestii utile

  • Setări GPS pe Samsung Omnia: în Settings, System, External GPS se pun următoarele opţiuni: GPS program port: COM3, Manage GPS automatically: bifat, GPS hardware port: COM9, Baud rate: 9600. În programele de navigaţie, se alege opţiunea de conectare la COM3 cu viteză 9600.
Tagged with:
 

14 Responses to tips & tricks – samsung omnia i900

  1. nickro says:

    Sa-l stapanesti sanatos! Si ma bucur cu atat mai mult cu cat su eu am un Omnia i900 luat de pe ebay Franta; nu i-am schimbat romul nici acum romul care a ramas in franceza :).
    Bucatarul roman il gasesti si la:
    http://www.mobilewave.ro/forum/forum-83.html
    o comunitate si un forum Omnia destul de bune, zic eu.
    Ca aplicatii as mai recomanda:
    Sk Tools, Resco Explorer, PocketXpdf, seria SPB: Backup, News, Games, Mobile Shel, Weather, WkTASK (ofera x-ul necesar inchiderii aplicatiilor), Nitrogen ca player audio, Core player-video.
    Pt GP: poti pune majoritatea aplicatiilor de pe mio 500 (eu nu am reusit Navigonul) dar te poti rezuma la Garmin, Sygic, si Igo.
    Daca vrei si jocur seia SPB este ecelenta , de gandire si logica + Java o gramada, Prince of Persia, Ferrari, Chess, Brain Evolutin,, Britannica trivia, Million Dolar Password (trivia) etc.
    Alte linkuri:
    http://forum.ppcwarez.org/viewforum.php?f=3
    http://www.mobilecastle.biz/mobiles/smartphone-windows-mobile-pocket-pc/ (aici moderatorul nauriceprivat e tot roman)
    http://www.ipmart-forum.com/forumdisplay.php?f=217

    • VAXXi says:

      Mulţumesc frumos, mă bucur s-aud că suntem şi fraţi de telefon 🙂 Îţi recomand neapărat să-ncerci un ROM cu 6.5 de pe MoDaCo, tot ce-ai pomenit tu mai sus e deja integrat în majoritatea lor (preinstalat) şi destul de bine optimizat. În plus, sunt adăugate multe aplicaţii extrase de pe HTC-urile noi, care sunt foarte “finger friendly”. Mulţam’ de linkuri! o să mai adaug şi eu pe măsură ce găsesc chestii interesante.

  2. nickro says:

    Pai si ce ROM vizezi? Eu mi-am pus deocamdata Manila 28014 de la Steff dar parca mie dor de SPB Shell :). Ce ROM de 6.5 ar merge cu SPB, sau ce recomanzi?

  3. nickro says:

    Şi apropo de NEW TWIN PACK BLACK CRYSTAL CASE FOR SAMSUNG I900 OMNIA. Cum se scoate din Omnia carcasa asta ; trag de ia din părţi 🙂 că de băgat am băgat-o dar cum o mai scot?

    • VAXXi says:

      Eh, lecţia asta am învăţat-o pe cont propriu, după ce-am rupt carcasa m-am prins 😀

      Partea de jos are o “limbă” care intră în gaura jumătăţii superioare de carcasă. Deci cu un deget ţii presată jumătatea superioară fix deasupra prinderii, şi strecori unghia între jumătăţi încercând s-o depărtezi pe cea inferioară de aparat. Ai grijă că nu prea rezistă la multe desfaceri, din păcate 🙁 se rupe prinderea aia mică de plastic şi nu mai stau îmbinate perfect jumătăţile. Aşa nouă însă, e foarte rezistentă.

      Acum am pus ochii pe o carcasă PDAir de aluminiu 🙂

  4. nickro says:

    Apropo de carcase (am reuşit să mi-o scot cu bine :)) asta imi place ca ai unde pune stylusul: carcasa cu locas stylus

    • VAXXi says:

      Arată bine, dar să ştii că unul din marile avantaje WM 6.5 este că l-au reproiectat (cât de cât) pentru utilizarea fără stylus. Şi e chiar utilizabil cu deştu’ 🙂

  5. nickro says:

    GPS pt. Omnia
    Miomap 2008 cu cca 10 harti 2009.09: http://p8g.tw/?FCG
    Ndrive pt. Omnia (necesita activare harti, instructiuni incluse, cca 10 harti): http://p8g.tw/?L3S

  6. duca diana says:

    theme sunt pentru omnia i900

    • VAXXi says:

      Da şi nu. Sunt 2 feluri mari şi late de teme pe care le ştiu eu: teme pentru interfaţa Windows (schimbă culorile butoanelor, barelor de scroll, dialogurilor, barelor de titlu) şi teme pentru interfaţa Manila (cea inventată de HTC). Cele din prima categorie sunt cam insignifiante, cele din a doua categorie sunt de-a dreptul oribile (am căutat mult şi n-am găsit una care să se apropie de eleganţa temei implicite).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anunţă-mă când sunt comentarii noi. Te poţi abona fără a comenta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.